Klimaråd gør status: Regeringen bør udforme afgiftsmodel nu

Ifølge Klimarådets årlige statusrapport kan regeringen med de nuværende initiativer ikke nå målet om, at Danmark i 2030 skal reducere CO2-udledningen med 70 pct. Det kalder på nye initiativer hurtigst muligt.
Professor Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet fremlægger fredag rådets årlige statusrapport. | Foto: Jens Dresling
Professor Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet fremlægger fredag rådets årlige statusrapport. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU & JØRGEN RUDBECK

Til trods for tre års arbejde bliver det mere end almindeligt svært at nå målet om 70 pct. CO2-reduktion i 2030 med regeringens nuværende klimaindsats, fremgår det i den årlige statusrapport fra Klimarådet.

”Det er ikke udelukket, men det er endnu ikke anskueliggjort, at vi kan nå målet i 2030,” siger professor Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet, ifølge Ritzau og fortsætter:

”På trods af store fremskridt i de sidste to år, vurderer Klimarådet samlet set, at regeringens indsats endnu ikke anskueliggør, at 70-procents-målet i 2030 nås.”

Der er de seneste to år sket en ”betydelig fremdrift” ifølge rådet.

Klimaråd i ny rapport: Stor klimagevinst i national kostomlægning

Siden den første status fra Klimarådet sidste år har Folketinget eksempelvis vedtaget en landbrugsaftale samt reduktionstiltag i finansloven. De bidrager med 2,4 millioner ton mindsket udledning.

Størstedelen af reduktionerne er dog behæftet med moderat til høj risiko for, at de ikke indfris. Det skyldes ifølge Klimarådet, at de bygger på endnu ukendt teknologi.

Danmark skal reducere med 20 millioner ton udledning i 2030, og der mangler at blive fundet 10 millioner ton. Det vurderes at blive sværere, fordi de lavthængende frugter allerede er plukket.

”Nogle af de teknologier, vi har kigget på, specielt indenfor landbruget, har vi vurderet, at der er stor risiko for ikke lykkes,” siger Peter Møllgaard.

Der skal reduceres med cirka én million ton CO2 yderligere i 2025 for at nå den nedre grænse, som Folketinget har forpligtet sig til. Delmålet er på 50 til 54 procent og udgør 2025-målet.

For nylig kom en skattekommission med forslag til tre modeller for en afgift på udledning af drivhusgasser.

Klimarådet anbefaler 1500 kroner per ton. Men regeringen er endnu ikke kommet med et udspil. Men det haster ifølge Klimarådet og bør indføres med det samme.

”Hvis det her redskab skal nå at have en effekt og drive den grønne omstilling, er vi nødt til at tage hul på det med det samme,” siger Peter Møllgaard.

Prisen på fødevarer bør afspejle belastning

Udover at få indført en generel drivhusgas-afgift foreslår Klimarådet en omstilling af fødevaresystemet som del af løsningen.

Klimarådet anbefaler, at en afgift også dækker landbrugets udledninger. Det kan indrettes med mulighed for bundfradrag for at begrænse nedgang i produktion og udflytning til udlandet.

Der bør først lægges afgift på de dele af landbrugets udledninger, hvor det relativt nemt kan lade sig gøre. I takt med at de praktiske udfordringer løses for de øvrige udledningskilder, bør disse også omfattes af afgiften.

Regeringen bør også udforme en model for afgifter på klimabelastende fødevarer, så prisen afspejler belastningen, hedder det.

Statusrapporten har affødt reaktioner fra mange forskellige aktører, og i Greenpeace kalder generalsekretær, Mads Flarup Christensen, det for klar tale fra Klimarådet, at politikerne ikke kommer udenom at indføre klimaafgifter på 1500 kr., som dækker alle Danmarks udledninger.

Derudover peger man på Holland som et foregangsland, som regeringen kan bruge som inspiration til en fremtid med et mindre kødforbrug.

“Vi glæder os over, at Klimarådet melder ud, at det skal være en politisk prioritet, at vi får et mindre klimaskadeligt landbrug og en grønnere kost. Vi havde dog håbet, at Klimarådet tog tyren ved hornene, kom med entydige anbefalinger til den uundgåelige omlægning af Danmarks alt for store kødproduktion. Klimarådet nævner ellers selv Holland, der netop har afsat 186 milliarder kroner til blandt andet at lave en 30% reduktion i kødproduktionen, som et foregangseksempel,” udtaler han.

Ekspertgruppe foreslår tre modeller for CO2-afgift

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter