Danskerne laver mindre mad, men nyder at samles om middagsbordet

En ny undersøgelse fra Madkulturen viser, at aftensmaden er blevet vigtigere som samlingspunkt for danskerne. Til gengæld laver danskerne mindre mad end under pandemiens nedlukninger.
Foto: Katinka Hustad / Ritzau Scanpix
Foto: Katinka Hustad / Ritzau Scanpix

Danskerne fortrækker mere end for fire år siden at sidde sammen om aftensmaden. Når der ikke er noget selskab, så laver vi dog mindre mad end vi gjorde, da landet var lukket ned.

Det viser en ny undersøgelse fra Madkulturen, der gennem Epinion har adspurgt 2265 danskere om deres madvaner.

"Fællesskabet om maden er virkelig kommet op på dagsordenen efter pandemien satte ind. Værdien af selskabet er simpelthen steget. Både for familier og alle de 1,2 mio. danskere, der spiser alene", siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

De råvarer, der bliver serveret, er der dog ikke de store udsving i, viser undersøgelsen. De fem mest udbredte råvarer er kød, rå og tilberedte grøntsager, kartofler og brød, som indgår i tre ud af ti måltider.

Hjemmelavet aftensmad bliver nedprioriteret

Ifølge Judith Kyst og Madkulturen, så er det unikt, når man kigger på de nordiske lande, at vi i Danmark prioriterer at samles om aftensmaden.

Da en lignende undersøgelse blev sendt ud sidste år, kunne Madkulturen vise, at danskerne lavede mere mad end tidligere. Især aftensmaden er populær og er det mest udbredte måltid i Danmark.  

Den udvikling er dog vendt igen.

"Men nu ser vi desværre, at vi igen laver mindre hjemmelavet mad. Opblomstringen under corona er tilsyneladende glemt", siger Judith Kyst.

I 2019 svarede 50 pct. af de adspurgte, at deres seneste aftensmad var hjemmelavet. Det er faldet til 44 pct. i 2021, hvilket er 11 pct. lavere end i 2015, hvor tallet lå på 55 pct.

Madkulturen er en organisation under Fødevareministeriet, der siden 2017 har undersøgt danskernes madvaner.

Salget af plantebaseret kød i USA tager uventet drejning

Ny lovstrategi varsler satellit-dokumentation på oksekød, kaffe og kakao 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter