Danskerne fortrækker mere end for fire år siden at sidde sammen om aftensmaden. Når der ikke er noget selskab, så laver vi dog mindre mad end vi gjorde, da landet var lukket ned.
Det viser en ny undersøgelse fra Madkulturen, der gennem Epinion har adspurgt 2265 danskere om deres madvaner.
"Fællesskabet om maden er virkelig kommet op på dagsordenen efter pandemien satte ind. Værdien af selskabet er simpelthen steget. Både for familier og alle de 1,2 mio. danskere, der spiser alene", siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.
De råvarer, der bliver serveret, er der dog ikke de store udsving i, viser undersøgelsen. De fem mest udbredte råvarer er kød, rå og tilberedte grøntsager, kartofler og brød, som indgår i tre ud af ti måltider.
Hjemmelavet aftensmad bliver nedprioriteret
Ifølge Judith Kyst og Madkulturen, så er det unikt, når man kigger på de nordiske lande, at vi i Danmark prioriterer at samles om aftensmaden.
Da en lignende undersøgelse blev sendt ud sidste år, kunne Madkulturen vise, at danskerne lavede mere mad end tidligere. Især aftensmaden er populær og er det mest udbredte måltid i Danmark.
Den udvikling er dog vendt igen.
"Men nu ser vi desværre, at vi igen laver mindre hjemmelavet mad. Opblomstringen under corona er tilsyneladende glemt", siger Judith Kyst.
I 2019 svarede 50 pct. af de adspurgte, at deres seneste aftensmad var hjemmelavet. Det er faldet til 44 pct. i 2021, hvilket er 11 pct. lavere end i 2015, hvor tallet lå på 55 pct.
Madkulturen er en organisation under Fødevareministeriet, der siden 2017 har undersøgt danskernes madvaner.
Salget af plantebaseret kød i USA tager uventet drejning
Ny lovstrategi varsler satellit-dokumentation på oksekød, kaffe og kakao