FødevareWatch

Frygtet sygdom er ved at udrydde verdens mest populære banan

Fremadrettet må forbrugerne vænne sig til at spise flere skæve og grimme bananer, da en frygtet virus spreder sig blandt den mest populære bananvariant.

Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

En banansygdom kaldet TR1, der er en form for svamp, spreder sig hastigt blandt den mest populære bananvariant Cavendish. Derfor må forbrugerne snart vende sig til at spise nye typer af bananer, der kan være grimmere og smage en smule anderledes.

Det skriver Foodnavigator.com.

Halvdelen af de bananer, verdens befolkning spiser, er af varianten Cavendish. Over de seneste tre årtier har en svampesygdom, der har spredt sig fra Asien til Australien og nu Mellemøsten og Afrika, dog fået tag i sorten. Situationen er så slem, at flere forskere frygter at Cavendish-varianten er ved at uddø.

"Bananer dyrkes ofte i monohøst-systemer, så bananerne ser nogenlunde identiske ud. Men det betyder, at de er meget modtagelige over for sygdomme," siger Nicolas Roux, der er forsker ved bananprogrammet på instituttet Bioversity International i Frankrig.

Han pointerer, at bananer generelt ikke er ved at uddø, men at forbrugere skal vende sig til at spise andre typer af bananer. Samtidig vil prisen på bananer også blive dyrere.

"Meget få forbrugere ved, at der findes mange forskellige typer af bananer. Lige nu er der ikke én type banan, der kan tage over fra Cavindish-typen, så den skal muligvis erstattes af mange andre typer bananer i supermarkederne," siger Nicolas Roux.

Vinforhandler vil alene sælge økologisk vin

Rapport: Netto sidder tungt på den økologiske førertrøje 

Mere fra FødevareWatch

Ketchupeffekt redder resultatet hos kæmpen Euro Cater

Den nordjyske Euro Cater-koncern, der omsætter for over 8 mia. kr., har igen haft et svært og coronapåvirket regnskabsår. Samlet blev det dog til et positivt resultat i et år, hvor store nedgange blev afløst af store opture, siger økonomidirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier