Fremtidens fødevarer, bedre vandkvalitet i dambrug og forskning i klimavenlig fødevareproduktion baseret på ærter.
Dette er emner sammen med en række andre indenfor fødevare- og landbrugsområdet, der er kommet gennem nåleøjet til tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen, fortælles der i en pressemeddelelse.
I alt har 14 projekter fået del i puljen på 90 mio. kr. i første halvdel af 2021, mens der i alt har været 61 ansøgninger til pengene. Projektet KlimÆPro med forskning i ærter som klimavenlig fødevare er største modtager med 12,7 mio. kr.
"Vi har udvalgt flere store og ambitiøse projekter, som vi vurderer kan bane nye veje for fødevareerhvervet og løse nogle af samfundets miljø- og klimaudfordringer," siger bestyrelsesformand for GUDP, Mikael Thinghuus, der ligeledes er adm. direktør i Royal Greenland.
Baggrunden for GUDP's støtte er, at forskningen skal have effekt på både grønne og økonomiske parametre samt benyttes i erhvervet på kort sigt.
"Det er vigtigt for os at støtte både helt nytænkende projekter og projekter, der tager fat på centrale udfordringer i fødevaresektoren," siger Mikael Thinghuus.
"Vi vil i gang nu": Fødevaresektorens aktører vil sætte turbo på plantemad