Danmark fortsætter sin enegang på nitrit-området, hvor vi i mere end 20 år har haft andre regler end i resten af det europæiske fællesskab.
EU-Kommissionen har netop forlænget en dansk særregel, som betyder, at danske fødevaremyndigheder fortsat kan stille skrappere krav til indholdet af nitrit i alle kødprodukter på det danske marked, end de kan i vores nabolande. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Danmark er det eneste land i EU med en særregel for nitrit, men resten af EU er nu er gået i gang med en forhandling af lavere grænseværdier.
"Danmark har bevist, at man sagtens kan producere skinke og pølser uden nitrit i samme mængde, som det ellers er tilladt i EU. Det er godt, at resten af EU nu lader sig inspirere af Danmarks gode eksempel og arbejder for et reduceret nitritindhold," siger Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Nitrit bruges først og fremmest til at forhindre udviklingen af bakterier, der kan give botulisme – også kaldet pølseforgiftning. Nitrit er et konserveringsmiddel, der bruges i forarbejdede kødprodukter som pølser og pålæg. Desuden har nitrit en farvende virkning, så kødet får en rødlig nuance.
Dansk tunkontrol intensiveres
Slagteres brug af e-numre er faldet markant
Danmark beholder særregel om nitrit