Danmark fastholder særlig nitrit-regel

Danmark har fået forlænget særregel, som betyder, at der også i fremtiden er et krav om mindre nitrit i kødprodukter på det danske marked end i resten af EU.
Foto: Martin Bubandt/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Bubandt/Ritzau Scanpix

Danmark fortsætter sin enegang på nitrit-området, hvor vi i mere end 20 år har haft andre regler end i resten af det europæiske fællesskab.

EU-Kommissionen har netop forlænget en dansk særregel, som betyder, at danske fødevaremyndigheder fortsat kan stille skrappere krav til indholdet af nitrit i alle kødprodukter på det danske marked, end de kan i vores nabolande. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Danmark er det eneste land i EU med en særregel for nitrit, men resten af EU er nu er gået i gang med en forhandling af lavere grænseværdier.

"Danmark har bevist, at man sagtens kan producere skinke og pølser uden nitrit i samme mængde, som det ellers er tilladt i EU. Det er godt, at resten af EU nu lader sig inspirere af Danmarks gode eksempel og arbejder for et reduceret nitritindhold," siger Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Nitrit bruges først og fremmest til at forhindre udviklingen af bakterier, der kan give botulisme – også kaldet pølseforgiftning. Nitrit er et konserveringsmiddel, der bruges i forarbejdede kødprodukter som pølser og pålæg. Desuden har nitrit en farvende virkning, så kødet får en rødlig nuance.

Dansk tunkontrol intensiveres

Slagteres brug af e-numre er faldet markant

Danmark beholder særregel om nitrit

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter