FødevareWatch

Restauranter efterlyser plan for udfasning af alle restriktioner

Fra 21. maj er næsten alt nedlukket blevet åbnet. Nu ønsker brancheorganisation udfasning af restriktioner.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, efterlyser på baggrund af nattens genåbningsaftale en køreplan for, hvordan restriktioner såsom coronapas og kvadratmeterkrav udfases.

Ifølge Kirsten Munk Andersen, der er politisk direktør i Horesta, begrænser restriktionerne erhvervenes mulighed for at komme ordentligt på benene igen.

"Vi har i dag mere end 28 procent (af befolkningen, red.), der har fået det første vaccinestik, og vi bliver mere og mere beskyttet i befolkningen. Derfor er der ikke grund til, at vi har alle sidste års restriktioner - plus et krav om coronapas lagt ned over vores erhverv. Vi er i en genåbning, og vi har brug for at få mulighed for at rejse os igen," siger direktøren.

Natten til tirsdag blev et bredt flertal i Folketinget enige om endnu en genåbningsaftale.

Det betyder, at stort set alt, der har været nedlukket som følge af coronaepidemien, genåbner fra fredag den 21. maj.

Genåbningen sker dog med restriktioner.

Ud over kravet om at fremvise coronapas - for eksempel en negativ test eller dokumentation for tidligere smitte - er der i brancherne krav om afstand mellem gæsterne, loft over antallet af gæster og tidlig lukke tid.

Af genåbningensaftalen fremgår det, at partierne forpligter sig til at have en plan for udfasning af både coronapas og mundbind klar "primo juni".

Her blev det desuden besluttet, at man kan få udstedt et coronapas 14 dage efter første vaccinationsstik - frem for 14 dage efter andet stik.

Kirsten Munk Andersen siger, at restriktionerne hver især besværliggør muligheden for eksempelvis at tage ud at spise spontant. Det kan mærkes, i sådan en grad at udfasningen bør igangsættes hurtigst muligt.

Derfra skal der være tale om en gradvis lempelse af restriktionerne over flere trin. Alle restriktioner skal være fuldstændig væk, når alle er blevet tilbudt en vaccine mod coronavirus, siger brancheorganisationen.

"Hvis vi kunne aftale, at vi kunne fjerne et krav af gangen, ville vi meget gerne fjerne coronapasset som det allerførste. Det er ikke der, vi vurderer, at sundhedsmyndighederne ligger. Men at vi i stedet bid for bid fjerner hver af de her restriktioner og laver en trinvis udfasning af dem alle sammen, siger Kirsten Munk Andersen.

Danmark genåbner helt 21. maj - på nær diskoteker

Mundbind bliver udfaset som del af ny genåbningsaftale

Minister regner med at udfase coronapas efter sommerferien

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier