FødevareWatch

Hotel- og restaurantvirksomheder mistede 21 milliarder

Foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at omsætningen i danske hotel- og restaurantvirksomheder blev halveret i december, og demred gik sektoren tilbage med i alt 21 mia. kr. i 2020.

Foto: Thomas Borberg

Sat over for 2019 var 2020 en sand katastrofe for den danske hotel- og restaurantvirksomheder.

Ifølge en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik var der i året en samlet nedgang i omsætningen på hele 21 mia. kr. i forhold til året før.

Ifølge brancheorganisationen Horesta var der tale om en nedgang på 32 pct. i forhold til 2019.

Isoleret til december udgjorde omsætningen på 2,8 mia. kr. under halvdelen af omsætningen året før.

"Erhvervet var allerede hårdt ramt af restriktioner, inden nedlukningen trådte i kraft d. 7. december. Der var ganske få julefrokoster, mødeaktivitet var aflyst og turisterne manglede. Nedlukningen fjernede det sidste håb om juleomsætning hos mange," fortæller Jonas Kjær, cheføkonom i Horesta.

Udover den store tilbagegang i december var særligt april en skidt måned for sektoren. Her gik omsætningen tilbage med mere end 3 mia. kr.

Hoteller er gået tilbage med 46 pct., mens der i restaurantsektoren har været en tilbagegang på 26,3 pct.

Sammenlignet med 2019 har luftfartsindustrien set størst tilbagegang med 61,1 pct. i 2020, mens rejsebureauerne har omsat for 60,5 pct. mindre i det seneste år.

Af statistikken fremgår det desuden, at specialbutikker med fødevarer i året har set salget falde med 11,9 pct. i forhold til 2019. Det til trods for, at det i meget store dele af året har været muligt at handle ind i de mindre fødevarebutikker.

Horesta råber efter "forstærket kompensation" Jysk vil uddele 2500 gavekort til restauranter Horesta: Kompensationsaftale sikrer vigtig hjælp til virksomhederne

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier