FødevareWatch

Novozymes-optakt: Fokus på fremtiden efter turbulent år

"Vi forventer, at Novozymes vil fremsætte en forsigtig prognose som følge af den forsatte påvirkning fra covid-19 restriktionerne," siger Sydbank-analytiker forud for regnskab for 2020.

Foto: Novozymes/PR

2020 har været et turbulent år for Novozymes, hvor flere af selskabets divisioner havde et forrygende første halvår, mens kadencen blev sat ned i det sidste halvår. Og fjerde kvartals resultater kommer ikke til at bryde den trend.

Samlet ventes den organiske vækst i kvartalet at lande på minus 3,5 pct. ifølge et estimat indsamlet af Novozymes. I fjerde kvartal 2019 landede den post på positive 1,0 pct. For hele året ses den organiske vækst at være på 0,2 pct., mens den i 2019 landede på negative 1,0 pct.

Fokus vil være på fremtiden, spår Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.

"Vi forventer, at Novozymes vil fremsætte en forsigtig prognose som følge af den forsatte påvirkning fra covid-19 restriktionerne. Vi estimerer en organisk vækst på 4,7 pct., hvilket er på niveau med Novozymes mellemlange målsætning," lyder det fra ham.

Novozymes opdaterede sine langsigtede mål i sommeren 2019 med en strategi, der løber fra 2020 til og med 2022. Enzymselskabet sigter efter at kunne fremvise en årlig organisk salgsvækst på 5 pct. eller mere - men allerede der oplyste selskabet, at netop det første år i perioden formentligt ville blive negativt påvirket af porteføljeændringer.

Lagernedbringelser og nedlukninger rammer

Mens de første seks måneder af 2020 i divisionerne Vaskemidler og Føde- og drikkevarer samt sundhed var præget af, at kunderne "hamstrede" varer, så var tredje kvartal præget af lagernedbringelse - og fjerde kvartal 2020 bliver ingen undtagelse.

Og det er da også den udvikling, som Per Fogh venter. Han påpeger dog, at en af Novozymes' største kunder, Proctor & Gamble, har meldt om en stærk udvikling indenfor vaskemidler, og koncernen ser blandt andet en øget efterspørgsel efter dyrere vaskemidler.

"Det er godt nyt for Novozymes, da dyrere vaskemidler oftest indeholder en større mængde enzymer," lyder det fra ham.

Men for det sidste kvartal 2020 venter analytikerne en organisk vækst på 0,3 pct. i divisionen mod 5,0 pct. i det tilsvarende kvartal 2019.

I Føde- og drikkevarer samt sundhed vil den organiske vækst komme under pres. I Sydbank ventes salgsvæksten at falde 0,6 pct., mens analytikerne ifølge Novozymes-estimatet venter et fald i den organiske vækst på 0,1 pct. I kvartalet 20219 steg den organiske salgsvækst med 7,0 pct.

"Vi forventer forsat at se svære markedsvilkår i bryggerier som følge af nye covid-19 nedlukninger, hvilket vil lægge en dæmper på væksten i segmentet. Derudover forventer vi forsat at se lagernedbringelse i bagerisegmentet," siger Per Fogh og fortsætter:

"Vi forventer, at salget af enzymer til kosttilskud og alternative plantebaserede proteinkilder, vil bidrage til væksten i fjerde kvartal 2020."

Klø til Bioenergi

Også divisionen Bioenergi, der fremstiller enzymer til fremstilling af bioethanol, er ramt. Her ventes et fald i den organiske vækst på 8,9 pct. mod et plus på 6,0 pct. i fjerde kvartal 2019.

Men selv om divisionen får slag i kvartalet, så ser det ikke helt så sort ud som tidligere, påpeger Per Fogh, da markedsdata for den amerikanske ethanolproduktion, som udgør omkring 50 pct. af den globale ethanolproduktion, viser en tilbagegang på 7,3 pct. i fjerde kvartal 2020 i forhold til samme periode sidste år.

"Det ser således ud til, at udviklingen er i bedring efter det enorme fald i andet kvartal, hvor produktionen faldt med over 30 pct. Vi forventer, at Novozymes' seneste produktlanceringer indenfor Bioenergi, vil være med til at begrænse tilbagegangen i divisionen," påpeger Sydbanks aktieanalytiker.

Sydbank regner med et fald i den organiske salgsvækst på 12,7 pct. i fjerde kvartal 2020 i forhold til kvartalet i 2019.

Gastronomisk bakterienørd vil berige verden med bæredygtige smage Novozymes køber op for over trekvart milliard Novozymes henter chef hos Vestas 

Mere fra FødevareWatch

Frasalg redder Frellsens bundlinje i hårdt coronaår

Et år med lukkede butikker og manglende kaffesalg til de danske kontorer trækker streger i Frellsens regnskab. Det blev samtidig året, hvor to familiemedlemmer trådte ud af ejerkredsen, og der er dermed sat punktum for et generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier