FødevareWatch

Hurtige forbrugerskift skaber dønninger i toppen af dansk detail

De store ledelsesrokader i toppen af Coop og senest Dagrofa kan ud over detailkædernes bundlinjefokus også bunde i forbrugernes skiftende adfærd, der flytter sig hastigt lige nu, siger direktør i konsulentvirksomheden Efficiens, Per Østergaard Jacobsen.

Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Digitaliseringen går så stærkt lige nu, at detailsektoren kæmper med at følge med på ledelsesgangene. Samtidig efterspørger forbrugerne meget større fokus på bæredygtighed, hvilket tilsammen kan være med til at rokke ved direktørstolene.

Det siger Per Østergaard Jacobsen, direktør i konsulentvirksomheden Efficiens med indsigt i detailsektoren og ekstern lektor på Institut for Afsætningsøkonomi på CBS.

"Der foregår nogle klare tendenser og skifte i forbrugeradfærden mod digitalisering og bæredygtighed lige nu, som detailledelserne ikke altid i sync med, fordi de ofte er låst fast i nogle måder at gøre tingene på. Det kan medvirke til udskiftningerne," siger Per Østergaard Jacobsen.

Masser af påvirkninger

Ud over de oplagte økonomiske resultater og målsætninger internt i koncernerne, nævner han desuden urbanisering og generel overkapacitet på detailmarkedet med i summen af udfordringer, der kræver detailchefer, som er hurtige på fødderne.

Derfor henter detailkæderne lige nu profiler ind, der matcher udfordringerne bedre.

"Tidligere har detailhandlen haft otte ugers planlægningshorisont med tilbudsaviser og kampagner. Nu er der en forandring mod realtid, og du skal interagere med kunderne direkte. Nogle er dygtige til at udnytte data og udnytte de digitale muligheder - andre er ikke. Derfor betyder det rigtigt meget hvem der står i spidsen," siger Per Østergaard Jacobsen.

I forbindelse med de to store ledelsesrokader i Coop for nylig og senest Dagrofa, forfremmede Coop således Morten Viktor, så han som koncerndirektør med anvar for det digtale og e-commerce sidder med i koncernledelsen.

I Dagrofa har man torsdag indledt jagten på en person, der kan bestride posten som digital direktør og ligeledes indgå i koncernledelsen i Ringsted-koncernen.

Dagrofa skifter ud i toppen på Meny og foodservice

Hav fingeren på forbrugerpulsen

Hos Per Østergaard Jacobsen handler detailudfordringerne desuden på forbrugernes stigende bevægelse mod ansvarlighed og bæredygtighed, som en medvirkende årsag.

Således peger 65 pct. af de adspurgte på bæredygtighed som vigtigt element i en undersøgelse blandt 2500 forbrugere, som Efficiens står bag.

"Det handler om at få indsigt gennem indsamling af data og bruge den proaktivt i forhold til forbrugerne, og det formår alle ikke at gøre. Derfor ville jeg prioritere det digitale endnu mere. Coop stikker af digitalt og er foran alle andre - spørgsmålet er om de kan bruge det godt nok forretningsmæssigt," siger han.

Ny kædedirektør: Meny har Danmarks stærkeste fødevarekoncept 

Coop-chefs nye drømmehold på mission: "Målet er 1000 forskellige butikker" 

Mere fra FødevareWatch

Tidligere Meyers-folk klar med ny frokostsatsning

Efter ti år stoppede Carl Johan Paulsen sidste år som chef for Meyers Køkken. Nu vil han og en tidligere kollega ind på det københavnske frokostmarked med ambitiøst afsæt og en plan for de kommende tre år.

Nordjysk fiskeeksportør fanget i brexit-regler

Frederikshavn-selskabet Chrisfish har fået svært ved at eksportere skaldyr til Storbritannien. Højere toldmur og forsinkelse ved grænsen skaber frustrationer og vil ramme eksporten hårdt.

Hancock-bryggeriet klarer sig på lokal opbakning

Mindre grænsehandel har hjulpet på omsætningen i Skive-bryggeriets seneste regnskab, der er presset af det manglende salg af fadøl til restaurationer og fester. Smalhals på omkostningsfronten har sikret overskud.

Parter skyder med skarpt i mejeriopgør: Hvad er mælk?

Plantedrik eller komælk. Tonen skærpes fra mejerisektoren og modstanderne hos plantedrikproducenter som Naturli i forbindelse med EU-forslag, der skal præcisere mejeribetegnelsen. Mejeriforeningen kalder modstanden "hysterisk".

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier