Frokostleverandør: Krisekassen er for længst tom

Catering- og frokostleverandører bliver overset, når der skal holdes hånd under virksomheder i nød. "Frokost og kantinebranchen bliver overset, for det er ikke en tvangslukning, det er "bare" folk, der ikke er på arbejde," lyder det fra direktør.
Der er ikke godt nok sikkerhedsnet for frokost - og cateringvirksomheder, der må se i tomme krisekasser og mod manglende hjælp fra staten. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Der er ikke godt nok sikkerhedsnet for frokost - og cateringvirksomheder, der må se i tomme krisekasser og mod manglende hjælp fra staten. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Catering - og frokostleverandører bliver overset, når der tales pressede brancher og hjælpepakker, og det nytter ikke noget.

Det mener direktør for virksomheder Jespers Torvekøkken, Ronny Saul, og chef for turisme- og oplevelsesøkonomi hos Horesta, Annette Hyldebrandt.

"De mange anbefalinger der kommer med de restriktioner, men som ikke er direkte forbud, dem er der ikke hjælp til - og det er et problem. Netop catering og frokostleverandører får ikke omsætning, når folk ikke er på arbejde, og der ikke længere afholdes konferencer - men de bliver ikke set," siger Annette Hyldebrandt, der også forklarer, at Horesta har mange medlemmer fra netop den branche, som de forsøger at kæmpe for.

Bliver overset

Ronny Saul, der står i spidsen for Jespers Torvekøkken, fortæller, at de nye nedlukninger rammer virksomheden på alle parametre.

"Alle vores julefrokoster er ramt, og det samme gælder vores kantinedivision, hvor vi på uddannelsesinstitutioner har et utal af ansatte, vi skal hjælpe. Også vores frokostmarked, hvor folk bliver opfordret til at blive sendt hjem, bliver ramt af det her," siger Ronny Saul.

Han fortæller, at virksomheden der før havde omkring 7000 kuverter, næste uge regner med 3000 og kun regner med det falder.

"Krisekassen er jo tom for længst. Lige nu bliver egenkapitalen mindre. Vi ser på hjælpepakker, der ikke hjælper. Frokost- og kantinebranchen bliver overset, for det er ikke en tvangslukning, det er "bare" folk, der ikke er på arbejde. Vi kan få dækket 40 pct. af vores  faste omkostninger, og det er jo ingenting," siger Ronny Saul.

Han forklarer, at det der blandt andet gør situationen svær er, at der ikke blot er tale om ét CVR-nummer, men tværtimod en bred vifte af forskellige forretninger.

"Vi har mange kantiner, hvoraf nogle er private og nogle er offentlige. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvilken børste, som vi skal fejes med," siger Ronny Saul.

Ikke tillid til, at der kommer hjælp

Virksomheden Jespers Køkken måtte i marts gøre brug af redskaber som arbejdsdeling, videreuddannelse og opsigelser. Nu ser direktøren sig nødsaget til at se samme vej endnu en gang.

"I og med vi ikke har tillid til, at der kommer en kompensation, der hjælper, så er vi tvunget til at sende folk på uddannelser, opsige folk og se på arbejdsdeling, men det løser jo ikke problemet i det lange løb. Vi tager alle de redskaber i brug, som vi kan," siger Ronny Saul og tilføjer:

"Det er jo hele tiden en diskussion, hvor meget skal vi selv betale af det her? Det er jo ikke selvforskyldt, og 40 pct. af faste omkostninger hjælper jo ikke. Jeg lover, at jeg gør alt for, at regningen ikke ender andetsteds, men alene bygningerne er store omkostninger. Vi er en overset branche, og vi får også brug for bedre hjælp," siger Ronny Saul.

Annette Hyldebrandt er enig i, at der skal, bedre hjælpepakker på bordet.

"Det handler om støtte, og der er også noget EU-teknisk der skal på plads. Halvdelen af turisme er erhvervsturisme, så der er en stor del af det segment, der bl.a. leverer til konferencer mv. der mangler omsætning. Det er bidende nødvendigt, at man finder hjælpepakker der virker," siger Annette Hyldebrandt.

Horesta: Spænd musklerne og genopliv hjælpepakker 

Cheføkonom: Det koster milliarder at lukke restaurationer ned

Corona skærer 65 procent af frokostkøkkens bundlinje

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter