Mette Frederiksen varsler delvis nedlukning flere steder

Statsministeren har mødtes med 38 borgmestre om flere restriktioner, der meldes ud i forbindelse med pressemøde kl. 12. Lukning af restauranter, barer, biografer og teatre er ifølge flere medier på vej.
Statsminister Mette Frederiksen varsler målrettet nedlukning i landets største byer samt kommuner på Sjælland. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen varsler målrettet nedlukning i landets største byer samt kommuner på Sjælland. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG TORBEN SALOMONSEN

(Opdateret) Statsminister Mette Frederiksen (S) vil mandag annoncere delvis nedlukning i København, Odense og Aarhus samt en række kommuner i hovedstaden og på Sjælland.

Det siger hun i video på Facebook søndag aften.

Ifølge Mette Frederiksen vil de nye restriktioner gælde i netop disse områder, fordi det er der, at smitten er mest udbredt i øjeblikket.

"På baggrund af de indstillinger, vi får fra myndighederne, har vi hen over weekenden forberedt en geografisk, målrettet og delvis nedlukning. Desværre," siger hun.

"Det vil gælde i de dele af landet, hvor smitten er mest udbredt. Det omfatter København, Odense og Aarhus og en række kommuner i hovedstaden og på Sjælland," siger hun.

Flere medier har mandag morgen erfaret, at restauranter, barer, biografer og teatre i 38 kommuner vil blive lukket fra onsdag. Derudover vil skolebørn fra 4. klasse og opefter blive hjemsendt, ligesom også langt flere offentligt ansatte ventes at blive sendt på hjemmearbejde.

Kræver større indsats

Mette Frederiksen kommer ikke nærmere ind på, hvilke tiltag der helt præcist er tale om. Men hun siger, at vi skal vænne os til at se færre mennesker.

Vi skal have bedre styr på smitten, inden det bliver selve juleaften. Det kommer til at kræve meget af os alle sammen igen.

"Hvis vi generelt ser færre mennesker, så bliver det mere sikkert at kunne samle den nære familie, når det netop bliver juleaften," siger Mette Frederiksen og tilføjer:

"Vi bliver nødt til at spørge os selv: Skal vi ses? Og ikke - hvordan kan vi ses?"

Brug for hurtig reaktion

Tidligere på dagen havde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) løftet sløret for, hvor vi kan forvente at se yderligere restriktioner, efter at de daglige smittetal de seneste dage har sat rekord.

I et opslag på Facebook skriver Magnus Heunicke, at regeringen vil sætte ind flere steder i Danmark - og også i områder, der ligger uden for de 18 hovedstadskommuner, der tirsdag fik annonceret nye restriktioner.

"Hastighed betyder noget, når vi skal bekæmpe smitten. Den stigning, vi så for en uge siden i 18 kommuner i og tæt på hovedstaden, kan vi nu konstatere er på vej flere steder," skriver han.

Magnus Heunicke har indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde mandag om muligheden for nye restriktioner. Ifølge flere medier er det klokken 08.15.

Umiddelbart efter afholdes et møde med med borgmestre og regionsrådformænd i "de berørte områder", skriver ministeren. Han kommer ikke nærmere ind på, hvad det er for nogle områder.

Heunicke indkalder covid-19-følgegruppe til møde søndag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også