Topøkonom om anden coronabølge: Betal barer og restauranter for at holde lukket

Den anden bølge af coronapandemien skylder ind over Europa. Men i stedet for at lukke barer, butikker og restauranter, så burde Europas regeringer tilbyde ejerne betalt ferie, mener økonom og tidligere leder af tænketanken Centre for European Policy Studies.
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

Først bølge af corona ledte til en total nedlukning i mange lande. Den anden bølge er nu på vej rundt i Europa, hvor mange lande har forsøgt at modarbejde de stigende smittetal med en delvis-nedlukning med restriktioner for restauranter, barer og ikke-essentielle butikker til følge.

Men i stedet bør Europas regeringer overveje at betale ejerne for at holde lukket, mener Daniel Gros, der er er økonom og den tidligere leder af tænketanken Centre for European Policy Studies. Det skriver Berlingske, som bringer hans klumme.

"En regering kan tilbyde statsstøtte til en hvilken som helst butiks- eller restaurantejer, der er villig til at lukke deres foretagende i en bestemt periode – lad os sige en til tre måneder. En længere lukning ville være nødvendig for at holde smittetallet nede gennem resten af vinteren," skriver han på Berlingske.

Daniel Gros foreslår, at regeringerne i stedet for at lave en masse indviklede regler i stedet sætter et krav for et bestemt antal kvadratmetre som minimum for hver kunde. Herefter kan regeringerne så lægge ud med at tilbyde statsstøtte i form af et bestemt beløb per kvadratmeter, der betales forud til de ejere, som er villige til at lukke butikken eller restauranten i et vist antal måneder - altså betalt ferie. Takeaway vil fortsat være muligt.

Heunicke indkalder covid-19-følgegruppe til møde søndag 

Statsministeren overvejer kraftigt at skærpe restriktioner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter