FødevareWatch

Topøkonom om anden coronabølge: Betal barer og restauranter for at holde lukket

Den anden bølge af coronapandemien skylder ind over Europa. Men i stedet for at lukke barer, butikker og restauranter, så burde Europas regeringer tilbyde ejerne betalt ferie, mener økonom og tidligere leder af tænketanken Centre for European Policy Studies.

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

Først bølge af corona ledte til en total nedlukning i mange lande. Den anden bølge er nu på vej rundt i Europa, hvor mange lande har forsøgt at modarbejde de stigende smittetal med en delvis-nedlukning med restriktioner for restauranter, barer og ikke-essentielle butikker til følge.

Men i stedet bør Europas regeringer overveje at betale ejerne for at holde lukket, mener Daniel Gros, der er er økonom og den tidligere leder af tænketanken Centre for European Policy Studies. Det skriver Berlingske, som bringer hans klumme.

"En regering kan tilbyde statsstøtte til en hvilken som helst butiks- eller restaurantejer, der er villig til at lukke deres foretagende i en bestemt periode – lad os sige en til tre måneder. En længere lukning ville være nødvendig for at holde smittetallet nede gennem resten af vinteren," skriver han på Berlingske.

Daniel Gros foreslår, at regeringerne i stedet for at lave en masse indviklede regler i stedet sætter et krav for et bestemt antal kvadratmetre som minimum for hver kunde. Herefter kan regeringerne så lægge ud med at tilbyde statsstøtte i form af et bestemt beløb per kvadratmeter, der betales forud til de ejere, som er villige til at lukke butikken eller restauranten i et vist antal måneder - altså betalt ferie. Takeaway vil fortsat være muligt.

Heunicke indkalder covid-19-følgegruppe til møde søndag 

Statsministeren overvejer kraftigt at skærpe restriktioner 

Mere fra FødevareWatch

Nye slikbutikker på nettet holder fast i coronaoptur

Med medvinden fra blandt andet den lukkede grænsehandel og de slikhungrende danskere i ryggen klarede danske online slikbutikker sig godt igennem 2020. Nu melder spørgsmålet sig: Kan man blive ved med at sælge slik på nettet, efter coronaen har lettet sit tag?

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier