Thulesen Dahl: Fødevareministeren må tage sit tøj og gå

Fødevareminister Mogens Jensen (S) må trække sig, siger DF-formand om ministerens ageren i den verserende minksag. Tidligere på dagen krævede regeringens tre støttepartier, at sagen undersøges til bunds.
Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kræver, at Mogens Jensen (S) trækker sig som fødevareminister. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kræver, at Mogens Jensen (S) trækker sig som fødevareminister. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kræver, at Mogens Jensen (S) trækker sig som fødevareminister.

Det gør han, efter at ministeren har erkendt, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark slået ned.

"Jeg mener som minimum, at Mogens Jensen (S) må tage sit gode tøj og gå. Statsminister Mette Frederiksen (S) må kræve hans afgang, når han åbent har erkendt, han har brudt loven og har gjort det med åbne øjne. Han har talt usandt i hele forløbet," siger Kristian Thulesen Dahl.

Onsdag sagde statsminister Mette Frederiksen, at alle mink i Danmark skulle slås ned, da der er fundet mutationer af covid-19 i mennesker, og som er opstået i mink.

Der var dog kun lovhjemmel til at kræve alle mink slået ned, hvis de er syge eller er på farme mindre end 7,8 kilometer fra farme med syge dyr. Søndag erkendte Mogens Jensen, at der ikke var lovhjemmel til mere.

Han sagde til Ekstra Bladet, at "det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud".

Tirsdag har han sagt, at han ikke på pressemødet var opmærksom på, at der ikke var lovhjemmel.

"Mogens Jensen har måske ikke vidst det på pressemødet. Men han fortsætter den ulovlige praksis, da han får besked om det. Det første, man skal gøre som minister, hvis man får besked om, at noget er ulovligt, er at stoppe den ulovlige praksis. Det gør han ikke," siger Kristian Thulesen Dahl.

"Det er helt utilstedeligt. Det må ikke ske i Danmark. Vi er et retssamfund."

Han mener også, at statsminister Mette Frederiksens rolle skal undersøges.

"Det er svært at tro, at hun ikke har været fuldt vidende om dette her. Men der må man lade tvivlen komme hende til gode og så få det undersøgt," siger Kristian Thulesen Dahl.

Under spørgetimen i Folketinget tirsdag bakkede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, op om kritikken:

"Der har været mange forskellige forklaringer på, hvorfor regeringen valgte at bryde Grundloven. Jeg vil gerne have et meget klart svar på, hvornår statsministeren vidste, at ordren var ulovlig," siger han og fortsætter:

"Jeg tror ikke på, at et eneste menneske i mødelokalet før beslutningen ikke har sagt, at der ikke var lovhjemmel. Statsministeren er tidligere justitsminister."

Støttepartier kræver undersøgelse

Tidligere tirsdag krævede regeringens tre støttepartier, at forløbet om aflivning af mink bliver undersøgt til bunds.

Dermed blev presset på regeringen større, efter at den har beordret alle mink aflivet uden at have hjemmel i loven.

"Lige nu må fokus være på, at vi får afværget en global sundhedskatastrofe. Og så skal vi efterfølgende have kigget på det forløb, der har været, for at se, om det skal have nogle konsekvenser," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, skriver på Twitter:

"Lov er lov, og lov skal holdes. Derfor skal det selvfølgelig undersøges grundigt, hvad der er op og ned i sagen om lovhjemmel til at aflive mink, og konsekvens drages derefter. Uanset behovet for handling hurtigt."

I sidste uge meldte regeringen, at alle landets omkring 15 millioner mink skal aflives, fordi sundhedsmyndighederne er bekymret over udviklingen med coronasmitte blandt mink.

SF bakker op om en undersøgelse, selvom støttepartiet mener, at det er helt rigtigt at slå samtlige mink ned hurtigst muligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også