FødevareWatch

Regeringen vil indføre kødfrie dage: Gælder ikke på Christiansborg

SF vil diskutere kødfrie dage i Christiansborgs kantiner på næste møde i Folketingets Præsidium.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Mens regeringen vil indføre mindst to ugentlige vegetardage i kantinen på landets statslige arbejdspladser, kommer kravet ikke til at gælde politikerne selv.

Det skriver Ekstra Bladet, som har fået oplysningen af Finansministeriet og Folketinget. Det skyldes, at Christiansborgs kantiner ikke er statslige.

Alligevel vil Trine Schøning Torp, som er SF's medlem af Folketingets Præsidium, tage det op på næste præsidiemøde.

"Regeringen har i dag meldt ud, at den vil have to kødfrie dage i statslige institutioner. Jeg har aftalt med Folketingets formand, at vi drøfter det i forhold til Christiansborgs kantiner på næste præsidiemøde," skriver hun på Twitter.

Det er præsidiet, der lægger rammerne for spisestederne på Christiansborg.

Derfor vil Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), heller ikke udtale sig, før efter at sagen har været diskuteret på næste møde. Det er den 11. november.

Regeringen med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen har torsdag morgen på et pressemøde fremlagt en ny strategi for at gøre statens indkøb grønnere.

Foruden kravet om kødfri dage på arbejdspladser som styrelser, ministerier, politistationer og kaserner foreslår regeringen også, at der kun må serveres okse- eller lammekød én dag om ugen.

Nicolai Wammen fortalte på pressemødet, at regeringen endnu ikke har opgjort, hvor stor reduktionen af CO2 vil være ved at skære ned på statens kødforbrug.

Hvert år køber det offentlige ind for i alt 380 milliarder kroner. Hidtil har der været fokus på prisen, men fremover skal der altså også tages højde for klimavenlighed, når staten køber ind.

Det offentlige indkøbs klimaaftryk udgør aktuelt årligt 12 millioner ton drivhusgas om året. Af dem udledes cirka fire millioner ton i Danmark og cirka otte millioner ton uden for Danmark.

Det er ambitionen, at det skal reduceres markant frem mod 2030 årligt. Planen er at sætte et konkret reduktionsmål for det offentlige indkøb næste år.

Regeringen vil indføre to vegetardage i statens kantiner Støttepartier bakker op om kødfrie dage i staten Vegetarisk forening: Regeringens plantebaserede kantinedage har også en bagside 

Mere fra FødevareWatch

Paradis har solgt sin amerikanske forretning

Efter udfordringer på det nordamerikanske kontinent har Paradis endelig fundet en køber til sine 14 butikker i Californien. Den nye ejer vil føre nogle af de planer ud i livet, som de danske ejere ikke har haft penge til, siger bestyrelsesformand Jan Steenhard.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier