Regeringen vil indføre to vegetardage i statens kantiner

I et forsøg på at skære ned på forbruget af kød vil regeringen indføre to rent vegetariske dage om ugen i statslige kantiner. Desuden skal der stilles krav om, at der højest må serveres okse- eller lammekød én dag om ugen.
Det fremgår af en ny grøn indkøbsstrategi for staten, som skal bidrage til den grønne omstilling.
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer torsdag morgen strategien på et pressemøde i Finansministeriet.
"Det er en plan for, hvordan den offentlige sektor kan bidrage til at gøre Danmark grønnere. Vi lancerer for første gang i danmarkshistorien en samlet strategi for grønne offentlige indkøb. Det er en grundlæggende forandring i den måde, det offentlige køber ind på," siger han.
Milliarder på spil
Det offentlige køber hvert år ind for 380 mia. kr. Hidtil har der været fokus på prisen, men fremover skal der altså også tages højde for klimavenlighed, når staten køber ind.
"Vi foreslår, at de statslige kantiner skal indføres to kødløse dage. Det håber jeg, at man vil tage positivt imod ude hos vores medarbejdere. Det er regeringens forslag, som vi nu skal diskuterer med Folketingets partier," siger Nicolai Wammen.
"Det er et af de områder, hvor vi kan bidrage til klimaet."
Sygehuse bør gå fri
Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) siger på pressemødet, at indlagte på sygehuse har behov for at have adgang til lækker og næringsrig mad.
Hun lægger dermed ikke op til at indføre to kødfrie dage på landets sygehuse, som finansminister Nicolai Wammen ønsker at indføre i statslige kantiner.
Umiddelbart behøver ældreplejen heller ikke at forberede sig på dage uden kød på menuen, lyder det fra kommunernes formand.
"Man skal tænke sig om, før man går løs på maden i ældreplejen og begynder at lave om der," siger formand for KL Jacob Bundsgaard (S).
Han mener, at der er "mange andre steder man kan tage fat", end ved at indføre kødløse dage.
Konkrete mål næste år
Nicolai Wammen siger på pressemødet, at regeringen ikke har opgjort, hvor meget udledning der spares på at indføre kødløse dage i statens kantiner.
Det er ambitionen, at det skal reduceres markant frem mod 2030 årligt. Planen er at sætte et konkret reduktionsmål for det offentlige indkøb næste år.
Forbrugerne efterlyser bedre og flere plantebaserede fødevarer
Relaterede artikler:
Vegetarbranchen jubler over EU-afgørelse
For abonnenter
En vegetarburger er stadig en burger
For abonnenter