Iværksætter: Krænkelser er "name of the game"

"Konsekvenserne for min startup var uoverskuelige, hvis jeg skulle fortælle min historie – og det er det stadig," lyder det fra iværksætter, der har oplevet, hvordan et magtforhold kan gå skævt under en investeringsproces. 
(Illustration / Arkivfoto) | Foto: Peter Hove Olesen
(Illustration / Arkivfoto) | Foto: Peter Hove Olesen

Mens sexismedebatten ruller på såvel Christiansborg som i efterhånden mange forskellige brancher, findes der også i iværksætterhistorier, som inviterer til en kulturforandring. 

Da Camilla, som i denne artikel optræder anonymt, under en investeringsproces inviterede en investeringschef, fra en af Danmarks store investeringsfonde med på bar i selskab med andre iværksættere, var det med håbefuldt sind.

"Hvis vores startup blev valgt af hans fond, ville det fuldstændig ændre de muligheder vi ville få. Det var virkelig vigtig for os, at det gik igennem - vi havde ikke en plan B på det tidspunkt, og han var en af beslutningstagerne," siger Camilla til FødevareWatch og fortsætter:

"Hvis det var en mandlig stifter, var det også en del af jobbet at gå ud og drikke øl. Det er jo vitterligt det, investorerne siger: Vi investerer kun i folk, vi synes det ville være fedt at gå ud og drikke en øl med, så det er en vigtig del af jobbet."

Camilla er iværksætter i fødevarebranchen, og under udviklingen af sin startup har hun brug for risikovillig kapital. Hendes historie om krænkelser i det danske iværksættermiljø kommer i forlængelse af, at der bl.a. i tech-miljøet også gemmer sig historier om forkelsbehandling og sexisme. 

"Det får jeg jo ikke et blowjob af"

Camilla forklarer, at hun hen ad aftenen kan fornemme at udvælgelsesprocessen omkring en mulig finansiering var afsluttet - også selvom det ikke var offentliggjort. 

"Jeg pressede ikke på for et svar, for selvom han vidste det, måtte han jo ikke sige noget,” fortæller Camilla, og fortsætter:

"Ud af det blå siger han: Vi har valgt ikke at investere i jer."

Ifølge Camilla bliver hun ked af det, men sadler hurtigt om. Hun finder en kampklar tone frem og siger til investeringschefen, at de i så fald må prøve endnu hårdere næste omgang, så fonden ville investere i dem. 

"Han kigger på mig og siger: Ja, men det får jeg jo ikke et blowjob af i dag"

Uoverskuelige konsekvenser

Camilla anede ikke hvad, hun skulle svare, så i stedet grinede hun lidt usikkert. 

"Jeg var ret forvirret, og efterfølgende følte jeg mig ramt og sårbar. Men at være iværksætter er lidt ligesom at være bartender. Dit job er at være flink og imødekommenede, og ikke alle forstår, at det er et job, og det må du bare deale med," siger Camilla. 

Hun fortæller, at hun senere var til et arrangement, og endte ved siden af en anden kvindelig iværksætter, der fortalte om at have oplevet krænkelser. Den kvindelige iværksætter stillede spørgsmål om, hvorvidt hun havde sendt forkerte signaler, og om hvor meget de mon havde drukket.

"Når man deler en oplevelse, bliver man mistænkeliggjort, og du begynder at tvivle på, hvad der egentligt skete. Jeg havde jo selv inviteret investeringschefen ud til arrangementet, og der var ikke vidner. Det ville have været en sag, hvor det i bedste fald var ord mod ord, og konsekvenserne for min startup var uoverskuelige, hvis jeg skulle fortælle min historie – og det er det stadig," siger Camilla og tilføjer:

"Hvis det kommer frem, så er der ikke fokus på din startup længere, så er man bare den kvinde, det er sket for. På et eller andet punkt, hvor stærk man end selv synes man er, så bliver man et offer, og det er det sidste man vil være - som stifter af en startup skal man se stærk ud. Man synes man er en pisse sej, kvindelig iværksætter, og så er man bare en, der kan give et blowjob."

Et lille miljø 

I sidste uge bragte FødevareWatchs søstermedie ITwatch en artikel, hvori tre iværksættere udtalte sig om sexisme og forskelsbehandling i iværksættermiljøet.

Her beskrev bl.a. iværksætter Sara Green Brodersen, der står bag Canaree, en episode fra opstarten af hendes første tech-startup, Deemly, hvor hun havde kontakt med en 15 år ældre mandlig investor, hvor magtbalancen tippede. 

Efter et længere dialogforløb med en investor fortalte investoren at han ikke ønskede at investere, men at han gerne ville se Sara Green Brodersen, der dengang var i 20’erne, privat til drinks. 

"Mange af investorerne taler sammen, og det er et lille miljø. Jeg tænkte: Hvis han nu har fået sit ego såret, begynder han så at sige noget om mig, som ikke er sandt? Taler han dårligt om min virksomhed? Jeg var nervøs for, at det ville skade mine chancer for at rejse penge," fortalte Sara Green Brodersen, der ikke afviste manden, men undveg invitationen af frygt for skade på hendes startup.

Name of the game

De kvindelige iværksættere, som Camilla har talt med, er heller ikke blevet overrasket, når hun har talt om episoden. Tværtimod. 

"Nogle af dem har bare sagt: "Get used to it, det er the name of the game","siger Camilla. 

Hun fortæller, at flere har responderet med en "hva så? - det er også sket for mig"-mentalitet, og at kvinder kan fortælle om både befamlinger og tilbud om investeringssamtaler på hotelværelser.

"Man griner lidt af det, og ens grænser for, hvad man finder sig i, rykker sig også. Det er lidt en coping-mekanisme, for hvad skal vi ellers gøre? For man vil ikke sige det. Konsekvenserne er store, og ens virksomhed er vigtigere. Hvis du bad mig vælge mellem at slå et slag for kvindemiljøet, og vækst i min virksomhed, ville det (valget red.) altid være min virksomhed,"siger Camilla og tilføjer:

"Det er 2020, og vi burde være ovre det her, men det er vi ikke, og det tegner ikke til at blive bedre."

FødevareWatch har valgt at anonymisere Camillas identitet i artiklen af hensyn til hendes fremtidige virke som iværksætter.

Redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.

Iværksætter: "Jeg besluttede fra start, at jeg skulle tænke som en mand"

Iværksætter om barsel: "Det er røv og nøgler" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter