Horesta savner dokumentation for nye restriktioner

Restaurationslivet rammes økonomisk hårdt, når regeringen pålægger restriktioner om lukketid, siger brancheorganisationen Horesta.
Foto: Marie Ravn/JPA
Foto: Marie Ravn/JPA
AF RITZAU

I Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet, er man uforstående overfor, at det endnu en gang er restauranterne, som skal holde for i kampen mod coronavirus.

Fredag har statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde meddelt, at restauranter, barer og caféer over hele landet skal lukke klokken 22. Det gælder fra lørdag.

Ifølge Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta, savner branchen dokumentation for, at det er restaurationsbranchen, der står for en stor del af smittespredningen.

"Vi savner at se, at det skulle være i restaurationsmiljøet, at de her ting sker. Det har vi ikke kunnet få."

"Så længe vi ikke har fået dokumentation for, at det er vores erhverv, der udgør en særlig smitterisiko, sammenlignet med alle andre dele af vores samfund, så er det, vi sidder uforstående tilbage, når vi igen husker på alle de restriktioner, der er lagt ned over os," siger hun.

Annette Hyldebrandt siger, at de nye krav indføres, mens restauranterne allerede er pålagt restriktioner om begrænsning i antallet af gæster i et lokale og krav om afstand på en meter mellem selskaber.

"Vi er det erhverv, der er underlagt allerflest (restriktioner, red.) og har været det hele vejen igennem," påpeger hun.

I Dansk Industri (DI) kalder medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen regeringens nye landsdækkende tiltag "vidtgående".

"Det er vigtigt, at regeringen og myndighederne målretter restriktionerne dér, hvor problemerne er. En generel tidlig lukning af restauranter og eksempelvis bryllupsfester virker meget vidtgående, hvis de reelle problemer er piratfester og smitte i det sene natteliv," siger han i en skriftlig kommentar.

Også han mener, at regeringen må lægge datagrundlaget for restriktionerne frem, og anvise "en klar vej" til, hvordan og hvornår de kan åbne mere igen.

Problemet er dog ifølge Dansk Erhverv (DA), at dokumentationen "ikke er der". Det siger Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi.

"Vi er enige i, at man skal gøre noget. Initiativet er godt. Vi er dog ikke sikre på, at man rammer rigtigt."

Både DI og DA mener, at restauranter, caféer og barer i forvejen har gjort meget for at sikre forskellige forholdsregler såsom afstand og håndsprit. Derfor burde man sætte ind over for danskernes adfærd uden for restauranterne.

Hvis ikke det kan lade sig gøre, er der i hvert fald et klar ønske om at hjælpe virksomhederne økonomisk. Og det skal ske "hurtigst muligt", lyder det.

De politiske partier har fredag forhandlet om en økonomisk hjælpepakke. Forhandlingerne ventes at blive genoptaget søndag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter