FødevareWatch

Novozymes-topchef: Vi har set at tingene kan ændre sig meget hurtigt

Enzymkoncernen Novozymes venter encifret vækst i divisionen føde- og drikkevarer.

Foto: NOVOZYMES

Den globale coronapandemi har sat sine tydelige spor de fleste steder - og den danske enzymgigant Novozymes er heller ikke gået fri.

Selv om det har betydet, at det er gået markant bedre for divisionerne vaskemidler og føde- og drikkevarer, så er det gået modsat i blandt andet bioenergi, der laver enzymer til produktionen af bioethanol.

Novozymes venter nu en organisk vækst på mellem minus 2 til plus 2 pct. i 2020 mod tidligere ventet 1-5 pct. - før prognosen blev suspenderet i april som følge af udbruddet af coronavirus.

"Vores forventninger er sammensat af det, vi kan se nu og her, i et marked der er meget volatilt," siger Ester Baiget, der er adm. direktør hos Novozymes, til Ritzau Finans, efter at enzymselskabet tirsdag aften kom med regnskab for andet kvartal 2020.

Og det er lidt en blandt landhandel, regnskabstallene viser. Men den organiske vækst eksempelvis var på 11 pct. i divisionen vaskemidler i kvartalet mod minus 1 pct. i andet kvartal 2019, så faldt den organiske vækst i bioenergi med markante 37 pct. i april, maj og juni mod et fald på 1 pct. i samme periode sidste år.

"Vi kan se, at den underliggende efterspørgsel efter nogle af vores produkter forsætter i en positiv retning. I eksempelvis vaskemidler kan vi se, at kunder vasker mere, efterspørger produkter med vores enzymer samt højkvalitet. Forbrugeradfærden er ændret - og den tendens er fortsat," forklarer koncernchefen.

"Men samtidig så vi også i årets første seks måneder en lageropbygning, som vi må erkende. Og vi tror, at der vil komme en nedbringelse af lagrene i andet halvår," fortsætter hun.

I både vaskemidler, føde- og drikkevarer samt i landbrug og foder ventes en en midt-encifret vækst i år.

I første halvår landede den organiske vækst på 4 pct., men Novozymes vælger at spå om en organisk vækst på mellem minus 2 til plus 2 pct.

"Vi ser på hele året. Og i år især har lageropbygning haft en kraftig effekt på årets første seks måneder. Og vi forventer, at der vil ske en lagernedbringelse resten af året," forklarer Ester Baiget.

"Hvis man bare havde haft en krystalkugle. Vi sigter mod at bevæge os frem - og mod det højest mulige niveau," siger hun.

I oplyser i regnskabet, at juli generelt viste en lille nedgang år til år i salget. Hvordan er udviklingen i august?

"Typisk kommer vi ikke med tal for de enkelte måneder. Men denne gang har vi valgt at komme med nyt om juli for at vise, at det er indregnet i vores forventninger. Og når vi ser en efterspørgsel især i Bboenergi, der kan bringe os i det højere vækstområde, så er vi klar til at gribe det," siger Ester Baiget.

Fastholder strategi

I Novozymes' strategi er der ventet en årlig organisk vækst på 5 pct. årligt frem mod 2022. Men med de nye forventninger, er der et stykke vej, før det mål er indfriet. Men strategien er fastholdt:

"Hvis der er noget, vi har set i denne volatile tid, så er det, at vi har styrke og modstandskraft i vores portefølje. På trods af det hele har vi ligeledes fortsat med at implementere vores strategi - blandt andet med købet det irske sundhedsselskab Precisionbiotics (som blev købt i juni, red.), hvilket er helt i tråd med vores strategi om at gå ind på området for at kunne skabe vækst," forklarer koncernchefen.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier