Fødevaredanmark: Støtten til erhverslivet er en hjælp men ingen frelse

Mindre erhvervsdrivende og Fødevaredanmark roser Folketingets hjælpepakke, men frygter stadig en krise uden vækst.
Finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde om en økonomisk aftale med alle folketingets partier. | Foto: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX.
Finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde om en økonomisk aftale med alle folketingets partier. | Foto: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX.

Et samlet folketing vedtog torsdag en hjælpepakke, der gør det muligt at prioritere op mod et trecifret milliardbeløb til det danske erhvervsliv som følge af nedlukning på grund af frygt for smitte af coronavirus.

Pakken omfatter to kompensationsordninger; en kompensation for virksomhedens faste udgifter f.eks. husleje og løn, og en kompensationsordning for selvstændige, der kan opleve fald i omsætningen.

Samtidig øger regeringen garantiordningerne for udlån.

I Fødevaredanmark roser man regeringen for ordningerne, men understreger samtidig, at det ikke betyder, at krisen er overstået.

"Støtten til erhvervslivet er en hjælp, men ikke en frelse. Det er godt, at virksomhederne får hjælp til de faste omkostninger, men hvis omsætningen går i stå, kommer det ikke til at hjælpe i sidste ende. Det handler om hurtigt at komme i gang igen, ellers er det ikke muligt at redde dem," siger Torsten Buhl, der er adm. direktør ved Fødevaredanmark, til FødevareWatch.

Frygt for længere tidshorisont

Tidshorisonten for den særlige corona-situation er også en bekymring for Torsten Buhl.

"De ramte virksomheder, der er tæt på at lukke nu, kan forhåbentligt holde skindet på næsen med den nye pakke. Vi arbejder i døgndrift på at hjælpe dem. Men det hele forudsætter, at corona-virus er af midlertidig karakter, og jeg har selv mine tvivl omkring, om karantænereglerne kommer til at gælde i længere tid end to uger," siger han.

Hos virksomheden Ostebørsen, der ved Vemmelev på Sjælland beskæftiger 30 medarbejdere, har man i flere dage efterspurgt en løsning for de små- og mellemstore virksomheders lønkompensation.

Trods udsigten til hjælp på det felt preser den manglende omsætning stadig ostegrossisten.

"I en af vores afdelinger har vi tabt 90 pct. på omsætningen, og der vil gå lang tid, før det tjener sig ind igen. Hver eneste hjælpepakke forbedrer dog vores muligheder for, at vi klarer den. Vi bliver dog på et tidspunkt nødt til at håbe, at folk finder pungen op af lommen, hvis vi skal få hjulene igang igen," siger Henrik Møller Kastrup, der er indehaver af Ostebørsen.

Ostebørsen består i dag af en forretning på tre ben: grossistforretning med importerede oste, ostebutik med event og café og mejeriforretningen med produktion af naturmælk til egne oste. Det er særligt gårdbutikkerne, der er ramt af frygten for coronasmitte.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter