FødevareWatch

Folketinget vedtager miliardpakke til coronahjælp

Erhvervslivet kan se frem til yderligere støtte i milliardklassen. Denne gang med lønkompensation til selvstændige, virksomheders faste udgifter og en øget garantiordning for udlån til erhvervslivet.

Foto: Niels Christian Vilmann//

Torsdag har et samlet Folketinget godkendt endnu en hjælpepakke til dansk erhvervsliv. Den kommer dermed som den fjerde hjælpepakke på under to uger - og det kan potentielt bringe ny likviditet til landets virksomheder.

"Vi har alle os, som står her, givet håndslag på, at vi er villige til at gøre det, der skal til, for at få Danmark, dansk erhvervsliv og danske lønmodtagere gennem en meget svær tid," siger finansmininster Nicolai Wammen (S) på et pressemøde flankeret af partiledere for alle folketingets partier og fortsætter:

"Vi har også sagt, at vi er parate til om nødvendigt at prioritere trecifrede milliardbeløb til yderligere initiativer."

I tråd med regeringens oprindelige udspil omfatter pakken således to kompensationsordninger, men øger samtidig garantiordningerne for udlån. Konkret vil pakken sikrer selvstændige lønkompensation på lige fod med lønmodtagerne. Dertil kommer, at virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramt, kan få støtte til at dække faste udgifter.

Begge har været nævnt i tidligere udspil. Derudover hæver regeringen sine garantiordninger i forbindelse med lån til små og mellemstore virksomheder (SMV'er). Her hæver den seneste aftale garantirammen på udlån til små og mellemstore virksomheder fra 3,36 mia. kr. til 17,5 mia. kr.

Samlet skulle den nuværende pakke udgører over 100 mia. kroner i kompensation og statslige garantier, som dog skal ses i lyset af at visse tilteg eksempelvis hæver de lånerammer fra tidligere hjælpepakker. Det afvises dog ikke, at der kan komme yderligere støtterordninger til dansk erhvervsliv.

"Det korte budskab er: Vi står sammen og vil gøre, hvad det end kræver," opsummerer ministeren.

Regeringens seneste støtteordning kommer efter uger, hvor restaurations- og barbranchen er blevet underlagt lukningspåbud, og tusinder af medarbejdere har modtaget fyresedler.

DOKUMENTATION: Læs hele aftalen her

Massefyringer og milliarder

Dagens hjælpepakke skriver sig ind som som ét af en række regeringstiltag, der skal støtte et erhvervsliv, som allerede er hårdt trængt som følge af covid-19. Presset er ikke mindst blevet tydeligt efter at restaurationskæder som Flammen, Gorms, Bøfhus Jensen, BC Hospitality Group og barkoncernen Rekom har oplevet massefyringer eller lukninger på stribe for gæster.

Problematikken blev ikke mindre, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) skærpede det seneste forsamlingsforbud, så det fra mandag ikke længere var tilladt at mødes mere end ti mennesker på samme sted. Et tiltag, som blev fulgt op med en de facto nedlukning af restaurationsbranchen.

Forud for regeringens forhandlinger onsdag fik tiltagene også brancheorganisationen Horesta i vælten. Ifølge brancheforeningen skulle 15.000 personer være blevet opsagt i hotel- og restaurationsbranchen, siden corona-krisen begyndte – og netop derfor efterlyste direktør Katia K. Østergaard også en målrettet indsats for landets restauranter.

Hvis vi også vil se restauranter i gadebilledet i fremtiden, er der brug for, at erhvervet kan slå en streg over nogle af deres udgiftsposter.

Katia K. Østergaard, direktør i Horesta

"Først og fremmest vil vi opfordre regeringen til at gennemføre en målrettet moms- og skatteeftergivelse. Vi er glade for, at regeringen har gennemført en række tiltag, som for nogle kan forbedre likviditeten i en kort periode. Men regningen venter lige nu et sted ude i fremtiden," lød det Katia K. Østergaard med tilføjelsen:

"Hvis vi også vil se restauranter i gadebilledet i fremtiden, er der brug for, at erhvervet kan slå en streg over nogle af deres udgiftsposter, for ellers overlever de simpelthen ikke."

Regeringens udspil kommer efter, at flere økonomer over for Berlingske har vurderet, at den seneste hjælpepakkes 40 mia. kr. – hvilket svarer til omkring 2 pct. af det danske bruttonationalprodukt (BNP) – langt fra nok til at klare dansk økonomi gennem skærerne.

Udmeldingen har også tidligere fået støtte fra flere sider på Christiansborg.

Fond til 300 milliarder

På Christiansborg har man generelt stået sammen på tværs af partier, når det gælder håndteringen af den nuværende krise. Dette har ikke mindst været tydeligt gennem den seneste uge, hvor adskillige hastelovgivninger er kørt gennem Folketingssalen – i flere tilfælde på under et døgn.

En pointe, som finansministeren ad flere omgange har nævnt på dagens pressemøde.

I praksis har regeringen således på rekordtid fundet opbakning til tre hjælpepakker, som har gået på kompensation til bl.a. koncertsteder som følge af forsamlingsforbuddet på mere end 1000 mennesker, der ramte de danske koncertsteder og sportsarrangører og indgik som led i den indledende begrænsning af smitte.

Siden har fulgt en frigivelse af den kontracykliske kapitalbuffer, der skulle frigive 200 mia. kr. til udlån, refusion fra første sygedag, statslige garantier på lån, midlertidige udskydelser på betalingsfrister for moms og lønkompensation for tusindvis af private ansatte.

Overblik: Corona lammer Danmark

Allerede onsdag åbnede flere partier imidlertid for yderligere støttemuligheder til dansk erhvervsliv, hvor De Radikale og Venstre bakkede op om muligheden for en hjælpefond på 300 mia. kr., der skal dække eventuelle tab for hårdt ramte virksomheder.

Modkravet skulle imidlertid være, at selskaberne ikke afskediger medarbejdere.

"Den skal signalere, at vi bakker op om virksomheder, der tvinges i knæ, så vi kan sikre, at arbejdspladserne er der, når butikkerne åbner igen," lød det onsdag aften fra De Radikales politiske leder Morten Østergaard til nyhedsbureauet Ritzau.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) sagde til TV2 News, at også Venstre støtter idéen.

"Laver vi en fond på 300 mia. kr., sender man et meget klart signal til virksomheder, medarbejdere, markedet og omverdenen om, at vi mener det, når vi siger, at vi er klar til at gøre det, der skal til," sagde han.

Økonomer taler om 300 milliarder kroner. Det kan være, at det bliver nødvendigt. Det kan også blive mere.

Finansminister Nicolai Wammen (S)

"Det kan være, at det bliver nødvendigt"

På dagens pressemøde understreger V-formanden, at den stående aftale er ambitiøs, men understreger samtidig, at hjælpepakken "bestemt ikke er det sidste, vi kommer til at se". Samme pointe går igen hos finansministeren, der lægger vægt på, at det der kan blive brug for flere initiativer - men dagens hjælpepakke er et skridt i den rigtige retning.

Adspurgt om den fremtidige coronastøtte til dansk erhvervsliv, afviser ministeren dog ikke topøkonomernes model:

"Økonomer taler om 300 mia. kr. Det kan være, at det bliver nødvendigt. Det kan også blive mere. Vi vil holde hånden under Danmark," siger Nicolai Wammen.

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau ville en eventuel fond kunne dække hele den private sektors værdiskabelse i omtrent to måneder. Tiltaget vil dog samtidig kræve, at Danmark optager lån for det fulde beløb, lyder vurderingen fra flere økonomer.

Forslaget skulle være muligt, da den aktuelle rente ligger på 1 pct. - i praksis ville dette betyde en ekstra årlig udgift på statsbudgetterne på 3 mia. kr.

Mere fra FødevareWatch

Seafood Danmark holder døren åben for opkøb

Norsk ejer har udstukket ambitiøs vækstkurs for hele koncernen, der samtidig skal strømlines mere, og det danske milliardselskab skal med på farten. Målsætningen er at vokse med både organisk vækst og opkøb som en del af planen, fortæller bestyrelsesformand.

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier