Østerseventyr på Rømø får lov at fortsætte

Fiskeriministeriet giver om kort tid to fiskere på Rømø grønt lys til at fortsætte østersfiskeriet i Vadehavet.
Foto: Tanja Carstens Lund / Ritzau Scanpix
Foto: Tanja Carstens Lund / Ritzau Scanpix
AF TV2 SYD FORMIDLET AF RITZAU

"If you can't beat them, eat them!"

Dette slogan skal fortsat være virkelighed på Rømø, hvor man må håndplukke og spise de invasive stillehavsøsters.Det har der været midlertidig tilladelse til siden september. Tilladelsen udløber 31. maj, men her stopper østers-eventyret ikke.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) er på ferie. Men Miljø- og Fiskeriministeriet oplyser til TV Syd, at man i øjeblikket arbejder på en bekendtgørelse, der skal fortsætte ordningen. Det glæder Ole Daugaard, som ejer Rømø Shellfish, der plukker og sælger stillehavsøsters.

"Vi begyndte at søge om tilladelse for 14 år siden, og nu begynder det endelig at lysne. Hvis vi kan få en permanent tilladelse, kan vi holde på vores medarbejdere og tiltrække investorer, så det er afgørende for os," siger Ole Daugaard til TV Syd.
Ifølge en rapport fra DTU Aqua er der cirka 72.000 ton stillehavsøsters i Vadehavet. De invasive østers lægger sig på bunden og fortrænger andet liv, og de har spredt sig i mange danske farvande.

Ifølge Fiskeriministeriet kan de ikke udryddes. Men udbredelsen kan begrænses, blandt andet med fiskeri.

"Vi gør naturen en tjeneste ved at plukke stillehavsøsters, og samtidig skaber vi arbejdspladser, som skaber liv her på Rømø. Tidligere har vi jo været 15-20 ansatte hos os, og det kan vi godt blive igen. Men hvis det skal lykkes, skal vi også have lov til at bruge skrabere i stedet for håndholdte redskaber som nu. Det vil vi kunne gøre uden at belaste havbunden," siger Ole Daugaard.

Det var tidligere fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V), som banede vejen for den midlertidige tilladelse. Hun glæder sig over, at den nuværende regering også vil tillade østersfiskeriet.

"Det er jo en fantastisk fødevare, vi har derude i Vadehavet. Og det er en invasiv art, som vi ikke ønsker skal være der. Så det bedste, vi kan gøre, er at spise den. Jeg tror også, det er med til at gøre området attraktivt og tiltrække turister, som gerne selv vil prøve at plukke østers," siger Eva Kjer Hansen til TV Syd.

Det er især fiskehandlere og restauranter på Sjælland, der aftager stillehavsøsters fra Rømø.

(Denne artikel er en historie skrevet og udgivet af TV2 Syd, videredistribueret af Ritzau.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter