Analytiker før Novozymes-regnskab: Det værste skal gerne være overstået

Efter et ringe 2019 er tiden inde til at kigge fremad for enzymkoncernen Novozymes. Derfor vil især forventninger til 2020 være i fokus, når selskabet aflægger regnskab, påpeger analytiker.
Foto: Novozymes/PR
Foto: Novozymes/PR
RITZAU FINANS

Novozymes havde et skidt 2019, der afsluttes torsdag morgen med regnskab for fjerde kvartal. Året bød på tre nedjusteringer, en ny strategi og både ny topchef og finansdirektør på direktionsgangen.

"Det er altid godt at få noget dårligt lukket ned. Og det er det, vi skal med regnskabet. Derimod bliver det interessant at se, hvad Novozymes guider på for 2020," siger Michael Friis Jørgensen, der er chefanalytiker i Alm. Brand Market, forud for regnskabet.

"2019 har været lidt et mellemår, hvor der har været modvind på de fleste cykelstier for Novozymes. Nu skal vi helst have vished for, at den dårligste tid er bag selskabet," siger han.

Udskiftning på direktionsgangen

I årets løb forlod finansdirektør Prisca Havranek-Kosicek selskabet, hvor hun blev erstattet af Lars Green. Topchef Peder Holk Nielsen meddelte sin afgang i 2020, og Novozymes erstatter ham med spanske Ester Baiget.

De to overtager den treårige strategi, som selskabet præsenterede i juni sidste år. Her fortalte Peder Holk Nielsen, at Novozymes nu venter en årlig organisk salgsvækst på 5 pct. i årene 2020-2022.

Og det på trods af, at næste år ventes at blive negativt påvirket af de ændringer, den nye strategi betyder, og at 2020 ventes at blive negativt påvirket af porteføljejusteringer.

Alm. Brands Markets chefanalytiker venter, at det nye ledelsesteam vil gå en smule konservativt til værks med forventningerne til 2020.

"Det interessante på torsdag bliver, hvor Novozymes lægger snittet. Vælger den nye ledelse at gå konservativt til værks og guider efter en organisk vækst på 2-5 pct., tror jeg, at markedet bliver skuffet. Vælger de at sige 3-5 pct., tror jeg, forventningerne vil blive indfriet," vurderer Michael Friis Jørgensen.

Flere ting peger op

Og der er flere ting, der ser ud til at have rettet sig til fordel for Novozymes. Hvor oversvømmelser og handelskrig sidste år ramte Novozymes' division Bioenergi, der sælger enzymer til bioethanolindusterien, og den forretning lå underdrejet, så lysner det nu.

"De amerikanske landmænd har det bedre - og vi ser bioethanolproducenternes marginer stige. Og det skulle gerne smitte af på Novozymes. Også "Landbrug og foder"-divisionen burde gå bedre, da vi nu blandt andet ser priserne på kød stige," siger Michael Friis Jørgensen.

Han peger ligeledes på, at enzymgiganten er ved at rulle sin såkaldte friskhedsplatform for vaskemidler ud. Det er den del af vaskemiddelforretningen, som fjerner lugt ved lave temperaturer.

"Vi skal se, at der fortsat er gang i den forretning, og at Novozymes flytter flere af kunderne herud," siger chefanalytikeren.

Sølvvægten er taget ud af skabet

Samlet set er det dog forventningerne til i år, der kommer til at tælle mest. Og Michael Friis Jørgensen ser især frem til de bagvedliggende kommentarer, der dels vil være at finde i regnskabet, dels på den telekonference, der afholdes, efter regnskabet er blevet præsenteret.

"Investorerne og markedet vil helt klart veje ledelsens ord på en sølvvægt, når talen falder på guidance. Allerede nu er nogle investorer begyndt at købe ind i aktien på den vending, der ventes. Nu skal den nye ledelse på banen," lyder det fra chefanalytikeren.

Finansdirektør Lars Green tiltrådte i august sidste år. Han havde indtil da været en del af medicinalselskabet Novo Nordisks ledelse.

Den nye administrerende direktør, Ester Baiget, tiltræder efter planen den 1. februar. Hun kom fra en direktørstilling hos Dow Industrial Solutions, hvor hun også var en del af ledelsen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter