FødevareWatch

Finansdirektør: Markedsvæksten hos Chr Hansen har været lavere end ventet

Ifølge finansdirektør i Chr. Hansen, Søren Westh Lonning, skyldes nedpræciseringen af prognosen, at markedsvæksten på flere markeder har udviklet sig dårligere end ventet.

Ifølge finansdirektør Søren Westh Lonning har markedsvæksten i flere markeder udviklet sig dårligere end forventet. Foto: PR / Chr. Hansen

Chr. Hansen måtte i første kvartal af det skæve regnskabsår 2019/20 se sin organiske vækst aftage markant.

Det havde ingrediensselskabet dog allerede stillet investorerne i udsigt, da forventningerne til regnskabsåret blev formuleret, men hvad de ikke havde forberedt dem på, var, at forventningerne allerede nu skulle nedpræciseres.

I regnskabet for første kvartal, der er offentliggjort onsdag morgen, nedpræciserer selskabet således forventningerne til årets organiske vækst, der nu ventes at lande på 4-6 pct. Tidligere ventede Chr. Hansen en vækst på 4-8 pct.

Nedpræciseringen skyldes ifølge finansdirektør Søren Westh Lonning, at markedsvæksten på flere markeder har udviklet sig dårligere end ventet.

"Vi har kunnet konstatere, som første kvartalet er gået, at nogle af de markeder, vi servicerer - blandt andet mejeri og probiotika til kosttilskud - har haft en lavere markedsvækst, end vi ventede, da vi gik ind i regnskabsåret. På den baggrund må vi desværre indsnævre vores forventninger til den lave ende af det tidligere udmeldte interval," lyder det fra finansdirektøren.

Chr. Hansen havde i kvartalet, der løber i perioden september til og med november, en organisk vækst på 1 pct., hvilket er en stejl nedgang fra året før, hvor den i samme periode var på 10 pct. Analytikerne havde ventet 1,3 pct. ifølge estimater indsamlet af selskabet selv.

På trods af nedpræciseringen godkender Søren Westh Lonning resultaterne i kvartalet:

"Første kvartal som sådan er godkendt. Det er ærgerligt, vi skal reducere forventningerne til den nedre del, men det er nu drevet af markedsforhold, som er svære for os at påvirke som leverandør," siger finansdirektøren.

Mens forventningen til årets organiske vækst er blevet reduceret i regnskabet, fastholdes forventningerne til årets driftsmargin, EBIT, der fortsat ventes at lande omkring 29,5 pct., mens de frie pengestrømme ventes på 190 mio. euro.

Regnskabstal var overordnet skuffende

Chr. Hansen kom på hovedtallene en spids dårligere ud af første kvartal, end det var ventet blandt analytikerne.

Omsætningen steg til 272,4 mio. euro fra 269,4 mio. euro året før, hvilket var en spids under analytikernes forventning om en toplinje på 274 mio. euro.

Søren Westh Lonning forventer fortsat - som det blev stillet i udsyn ved det nye regnskabsårs indledning - at væksten tager fart fra andet kvartal:

"Når vi har en forventning for året om en vækst på 4-6 pct., og vi har leveret 1 pct. i første kvartal, så siger matematikken, at vi skal løfte væksten fra andet kvartal," siger han.

"Det er klart, der vil være en indfasning, hvor vi gradvist bygger op, men allerede fra andet kvartal vil vi rapportere et højere vækstniveau. Vi gik bevidst ind i året med et ret bredt spænd, fordi vi så stor usikkerhed. Desværre er de momenter endt i den nedadgående retning," lyder det fra finansdirektøren.

Det var særligt væksten i sundhedsdivisionen, Health & Nutrition, som skuffede analytikerne. Har Chr. Hansen en negativ organisk vækst på 4 pct., hvor der var ventet en vækst på 1,5 pct.

"Der er tre forretningsområder under, og inden for Animal Health går det godt. Inden for Plant Health og området relateret til mennesker er vores salg kendetegnet ved relativt få store kunder. Derfor betyder timing af ordrer relativt meget. Det er den største grund til den negative udvikling. Derudover har væksten på markedet for kosttilskud til mennesker været nedadgående, og det giver et pres på kunder, der har udskudt ordrer," siger Søren Westh Lonning.

Investorerne tager onsdag morgen ikke pænt imod regnskabet fra Chr. Hansen. Efter kort tids handel falder aktien 5,6 pct. til 501,80 kr.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier