FødevareWatch

Måling: Fødevareindustrien forventer øget eksport det kommende år

I en ny konjunkturmåling fra Landbrug & Fødevarer forventer de adspurgte fødevarevirksomheder, at eksporten stiger resten af i 2019. Det skyldes højkonjunktur og svinepest, mener cheføkonom.

Foto: PR Danske Bank

Danske ødevarevirksomheder forventer en øget efterspørgsel på deres varer i det kommende år. Det fortæller Landbrug & Fødevarers kvartalsmåling, som FødevareWatch har fået indsigt i.

Blandt de adspurgte virksomheder siger 75 pct., at det er især er på eksportmarkederne, de forventer væksten det kommende år. Og det er niveau, som man kun har oplevet en eller to gange tidligere i de fem år, spørgsmålene er blevet stillet.

Målingen er foretaget blandt 95 fødevarevirksomheder, hvoraf 35 har svaret i dette kvartal.

Her fylder den globale højkonjunktur og de høje fødevarepriser især. Men Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, mener, at især én faktor stikker ud.

"Én ting, der gør særligt meget på forventningerne, er den afrikanske svinepest i Kina, som især for grisekød betyder, at vi forventer at kunne eksportere rigtig meget i 2. halvår og til højere priser," siger han til FødevareWatch.

Svinepest i Asien giver jackpot: Eksportrekord og milliardregn over landbruget

Begrænsninger for produktionen

På spørgsmålet om, hvilke produktionsbegrænsninger fødevarevirksomhederne ser, er det forsat de utilstrækkelige mængder af råvarer, der ses som den største udfordring. Her svarer 40 pct., at det er en begræsning.

"Hvis der er godt træk i efterspørglen, og vi kan afsætte det hele, så er der en større mangel på råvarer. Så mangler fødevareproducenterne så at sige varer på hylderne," siger Frank Øland.

Den anden begrænsning, som forsat fylder en del, er manglende ordrer og efterspørgsel. Den går frem fra 2. kvartal 2018 til i år. Men Frank Øland tillægger ikke posten større værdi.

Ifølge Landbrug & Fødevarers konjunkturmålinger har den post været faldende siden udgangen af 2014. I år er det kun hver femte, der melder om manglende ordrer, hvor det dengang var hver anden.

Foto: LANDBRUG & FØDEVARER
Foto: LANDBRUG & FØDEVARER
 

Der er dog en post, som er vokset til det dobbelte siden samme tid sidste år. Det er de lovgivningsmæssige produktionsbegrænsninger. Her øges procentandelen fra ca. 9 pct. til ca. 18 pct.

Frank Øland har ikke noget umiddelbart bud på, hvorfor lige netop den post er vokset i perioden.

Måling: Optimismen er tilbage i fødevareindustrien, men der mangler hænder

Tørken kan udløse råvaremangel i fødevareindustrien

Vismænd: Opsvinget har endegyldigt bidt sig fast

Mere fra FødevareWatch

Meyers har fået data på menuen for at holde på kunderne

Fødevarekoncernen har over de sidste to år arbejdet på digitale løsninger, der giver mere viden om, hvor mange der bestiller maden og om de kan lide den. "Det er en helt ny virkelighed for os og åbner for aftaler lang tid i forvejen med grossisterne," siger Meyers kommercielle direktør.

Dansk Dr Oetker-chef stiger i graderne

Efter fire år med ansvar for Storbritannien og Irland rykker Georg Heerdegen Parsbo fra nytår op i hierarkiet og ind i toppen af det tyske hovedkontor i Dr. Oetker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier