FødevareWatch

Medie: Frugt indeholder sprøjtemiddel som er forbudt i Danmark

Fire pct. af al konventionel frugt og grøntsager samt i mindre grad korn og ris fra Spanien, Kina og Thailand indeholder ifølge data fra Fødevarestyrelsen sprøjtemidlet chlorpyrifos, der er forbudt i Danmark, skriver Danwatch.

Foto: Michael Mottlau/Ritzau Scanpix

Ifølge data fra Fødevarestyrelsens kontrolprøver i perioden 2016-2018, som Danwatch har indsamlet, indeholder omkring fire pct. af al konventionel frugt og grøntsager og i mindre grad korn og ris, som kommer til Danmark fra Spanien, Kina og Thailand, sprøjtemidlet chlorpyrifos.

Chlorpyrifos er lovligt som sprøjtemiddel i en lang række lande, men på trods af at det er ulovligt i Danmark, har styrelsen i 16 tilfælde gjort fund af chlorpyrifos, der var markant over den tilladte danske grænseværdi.

"Det er jo ikke godt nok, men så længe man må bruge det i andre lande, så får vi det jo i vores importerede varer. Det synes jeg naturligvis er forkert, men det kræver EU-regulering og importkontrol eller mærkningsordninger at løse," siger Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi på Københavns Universitet, til Danwatch.

Ifølge EU-Kommissær for Sundhed og Forbrugerbeskyttelse, Vytenis Andriukaitis, er man på EU-niveau i færd med at evaluere godkendelsen af chlorpyrifos.

Rapport frikender fødevarer i Danmark for pesticidfare

Danske supermarkedskæder stiller skrappe krav til indholdet af sprøjtegift

Coop løber med den grønne pokal - men en udfordrer nærmer sig

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier