FødevareWatch

Medie: Frugt indeholder sprøjtemiddel som er forbudt i Danmark

Fire pct. af al konventionel frugt og grøntsager samt i mindre grad korn og ris fra Spanien, Kina og Thailand indeholder ifølge data fra Fødevarestyrelsen sprøjtemidlet chlorpyrifos, der er forbudt i Danmark, skriver Danwatch.

Foto: Michael Mottlau/Ritzau Scanpix

Ifølge data fra Fødevarestyrelsens kontrolprøver i perioden 2016-2018, som Danwatch har indsamlet, indeholder omkring fire pct. af al konventionel frugt og grøntsager og i mindre grad korn og ris, som kommer til Danmark fra Spanien, Kina og Thailand, sprøjtemidlet chlorpyrifos.

Chlorpyrifos er lovligt som sprøjtemiddel i en lang række lande, men på trods af at det er ulovligt i Danmark, har styrelsen i 16 tilfælde gjort fund af chlorpyrifos, der var markant over den tilladte danske grænseværdi.

"Det er jo ikke godt nok, men så længe man må bruge det i andre lande, så får vi det jo i vores importerede varer. Det synes jeg naturligvis er forkert, men det kræver EU-regulering og importkontrol eller mærkningsordninger at løse," siger Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi på Københavns Universitet, til Danwatch.

Ifølge EU-Kommissær for Sundhed og Forbrugerbeskyttelse, Vytenis Andriukaitis, er man på EU-niveau i færd med at evaluere godkendelsen af chlorpyrifos.

Rapport frikender fødevarer i Danmark for pesticidfare

Danske supermarkedskæder stiller skrappe krav til indholdet af sprøjtegift

Coop løber med den grønne pokal - men en udfordrer nærmer sig

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier