FødevareWatch

Europol afslører årelangt millionsvindel med olivenolie

Svindlere har i flere år tjent otte mio. euro årligt på at få billig solsikkeolie til at fremstå som dyr olivenolie, men nu er svindlen blevet afsløret af Europol.

Foto: Uffe Weng

I samarbejde med det italienske og tyske myndigheder, har EU’s politienhed Europol afsløret et stort og årelangt olivenolie-svindelnummer udøvet af en kriminel organisation i Italien. I alt har Europol beslaglagt 150.000 liter falsk olivenolie.

Det skriver TV2.

Indtil de nu er blevet pågrebet, har olivenoliesvindlen været en god forretning for organisationen. Ifølge Europol har de tjent omkring 8 mio. euro (cirka 60 mio. kr.) årligt på svindelnummeret, som gik ud på at få billig solsikkeolie til at fremstå som dyr olivenolie. Det blev blandt andet gjort ved at tilføje chlorophyll, beta-carotene og sojaolie for at få solsikkeolien til at ligne og smage af olivenolie.

Det er langt fra første gang, at der er lavet svindel med fødevarer i Italien, fortæller TV2’s korrespondent Eva Ravnbøll, men svindelnummeret er denne gang alligevel opsigtsvækkende, fordi det denne gang er så stort.

”Sagen er lidt pinlig for den italienske regering. Politikere som indenrigsminister Matteo Salvini har talt meget om svindel, der ødelægger det gode varemærke ’Made in Italy’. Han har talt om, at andre lande som Kina og Tyrkiet producerer dårlige kopiprodukter som parmesanost og dåsetomater og sælger det som ’Made in Italy’. I dette tilfælde er det så italienske svindlere, der kompromitterer italienske fødevarers gode navn,” siger Eva Ravnbøl.

20 huse er blevet ransaget i Tyskland, hvor olien blev distribueret fra, og indtil videre er der 24 anholdte.

Nye EU-regler skal sikre fødevarers ægthed

Fødevaresvindel koster branchen over 740 millioner årligt: Ny konference vil præsentere redskaber til bekæmpelse

Massiv svindel med moms: Slikfuskere får friere spil 

Mere fra FødevareWatch

Barkoncern: Branchen er økonomisk underdrejet

I Rekom har man ovenpå onsdagens pressemøde og dertilhørende restriktioner svært ved at forstå, hvorfor det netop er nattelivsbranchen, der skal holde igen. "Det er ikke vores målgruppe - de 18 til 40 årige, der ligger højest i statistikkerne over smittede," siger koncernens politiske direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier