Tidligere bagerkæde har kun én butik tilbage

I 2019 står blot én butik tilbage i det, der engang var bagerkæden Lauras Bakery. Samtidig er en retssag omhandlende en tidligere ansat under opsejling. Alligevel er den relativt nye direktør i selskabet positiv på forretningens vegne.
Foto: Per Volkver
Foto: Per Volkver

For få år siden bestod bagerkæden Lauras Bakery Aps af fem filialer placeret i København, Roskilde og Hellerup, men i 2017 begyndte kædens ejer at sælge butikker fra.

Med det seneste frasalg af selskabets bagerforretning på Værnedamsvej i København står Lauras Bakery nu tilbage med blot én butik i det, der tidligere var en kæde.

Salget blev gennemført i starten af 2019. Den sidste butik ligger placeret i Torvehallerne i midten af København.

I selskabets netop aflagte regnskab kom Lauras Bakery fremgår det, at det igen i 2018 har været svært at bedrive bageriforretning i det københavnske. På bundlinjen er der noteret et underskud på 452.000 kr., mod et overskud på 1,2 mio. kr. i 2017. Med til historien om overskuddet i 2017 hører, at kæden det år frasolgte tre butikker.

"Misvisende"

Adm. direktør i bagerforretningen, Ole Karpf, betegner den negative bundlinje i 2018 som "misvisende".

"I ledelsen er vi tilfredse med resultatet, og jeg synes, det ser fornuftigt ud. Selvom forretningen på papiret giver underskud, har vi jo penge på kontoen," siger direktøren, der i juni ellers forsikrede om, at tallet på bundlinjen i 2018-regnskabet ville være sort.

"Jeg havde budgetteret med, at salget af vores forretning på Værnedamsvej ville komme med i regnskabet. Det nåede det lige præcis ikke," lyder forklaringen.

Ole Karpf vil ikke sætte et konkret tal på, hvor mange penge Lauras Bakery kan lægge på kistebunden efter frasalget på Værnedamsvej, men peger dog på, at det 452.000 kr. store underskud, ville have været et overskud, hvis pengene havde nået sin ejer inden udgangen af 2018, som planlagt.

Prisen kalder han for fair – både for Lauras Bakery og for de to unge ejere, der nu har overtaget adressen.

Omsætningen i regnskabet er ikke oplyst, men bruttofortjeneste har rykket sig markant. Hvor Lauras Bakery i 2017 have en toplinje på knap 520.000 kr., præsterede virksomheden en bruttofortjeneste på 1,9 mio. kr. i 2018.

Det gamle København

Ole Karpf var ikke glad for at give afkald på bagerforretningen på Værnedamsvej. Den lå let skjult i en baggård til den gade, der i hovedstaden er kendt som "Lille Paris" på grund af dens hyggelige stemning, blomsterforretninger, fortovscafeer og arkitektur.

Placeringen minder Ole Karpf om det gamle København.

"Bagerforretningen var rigtig hyggelig, fordi den lå gemt inde i baggården. Jeg er et-par-og-60 år og kommer fra Rungsted, og det er sådan, jeg husker København - hvor der var baggårde med slagtere og bagere," fortæller han.

Årsagen til salget af butikken var økonomien, siger han videre.

"Bagerbutikken gik faktisk kun rundt om sommeren. Resten af året trak den underskud, og det kunne vores butik i Torvehallerne ikke trække tilstrækkeligt op."

Egenkapitalen i selskabet har siden selskabets grundlæggelse været i minus - med undtagelse af 2015, hvor det landede på 313.000 kr. I 2018 hed egenkapitalen minus 455.000 kr. mod minus 2500 kr. året før.

Direktøren regner heller ikke med at skulle vende tilbage til at drive flere butikker i Lauras Bakery i en nær fremtid. Han vil dog heller ikke udelukke, at Lauras Bakery kan blive en kæde igen en dag.

"Nu skal det hele lige bundfælde sig. Jeg vil ikke afvise noget, før vi har set tiden an i et par år."

Regner du så med, at I kommer til at give overskud i år? 

"For 2019? Det forventer jeg. Helt klart."

Retssag under opsejling

Direktøren har ikke tænkt sig at ændre ved selskabets strategi. Satset hedder stadig kvalitetsbrød og -kager, croissanter lavet på smør og råvarer, der primært er økologiske.

"Vi driver virksomheden, som vi altid har gjort. Ordentligt personale og ordentlige råvarer, og en bager vi stoler på, som vi har arbejdet sammen i næsten et år nu."

Det gode samarbejde betegner direktøren ikke som en selvfølgelighed.

"Vi har jo været uheldige. Vi står midt i en verserende retssag. For nogle år siden - før min tid - havde vi en bager, der blandt andet brugte et biprodukt i stedet for rigtigt smør. Han brugte ikke de råvarer, som vi bad om. Det er klart, at det er dyrere at bruge ordentlige råvarer, men det holder standarden oppe i Lauras Bakery. Det er det, vi brander os på," siger Ole Karpf og tilføjer:

"Laura fra Matador lavede også god, gedigen mad"

Lige nu afventer han en retssag. 

Hvornår bliver retssagen afsluttet? 

"Jeg ved det ikke. Det kan jo tage lang tid. Jeg synes allerede, at det har taget langt tid," siger Ole Karpf, der fortæller, at hele miseren blev indledt, før han startede som direktør i selskabet i december 2017. Flere detaljer om sagen vil han ikke give på nuværende tidspunkt.

"Jeg må slet ikke udtale mig om det, siger advokaten. Det er noget med retsforhandlinger."

En stormfuld fortid

Ole Karpf overtog stillingen som direktør efter kædens tidligere kvinde på posten igennem 3,5 år, Sandra Gutierrez Aaby. Udover direktørstillingen i Lauras Bakery indtog han også direktørstolen i moderselskabet Gourmet Brand Group A/S.

Sidstnævnte direktørstol overtog han fra den stormomsuste kagemand Kristian Vangsgaard, der blev kendt som direktør for Lauras Bakerys søsterselskab Agnes Cupcakes.

Kristian Vangsgaard blev kendt i medierne, da han til Politiken kaldte sine kvindelige ansatte for "wannabe reality TV-stars".

Sagen begyndte i 2011 med en artikel om, at arbejdsforholdene i cupcake-selskabet ikke var i orden. Kæden truede blandt andet de ansatte med en bøde på 250.000 kr., hvis de brød deres ansættelseskontrakt, som havde et krav om tavshedspligt.

Kristian Vangsgaard var på daværende tidspunkt både direktør i Lauras Bakery og Agnes Cupcakes. Modsat sin søsterkæde overlevede Lauras Bakery misæren.

Københavnsk bagerkæde lukkede over halvdelen af sine butikker i 2017

Gammel bagerkæde vil åbne 23 nye butikker efter stribevis af konkurser 

Bagerkæde er skrumpet til en lille klub: "Jeg er stadigvæk stolt over Guldbageren"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter