FødevareWatch

To ud af tre Michelin-restauranter har ikke overenskomst

Det er et stort problem, at ikke alle Michelin-restauranter har overenskomst, mener 3F.

Forhandling, kontrakt, underskrift
Foto: Colourbox

Mandag aften fik 28 restauranter i Danmark den ære at modtage en eller flere gastronomiske stjerner af det franske dækfirma Michelin. To ud af tre Michelin-restauranter har ikke en overenskomst, skriver Avisen.dk.

Selvom fagforeningen 3F er tilfreds med, at ni Michelin-restauranter har en overenskomst, så er det stadig et stort problem, at ikke alle har det. Bo Christensen, der er forhandlingssekretær for 3F Privat Service, Hotel & Restauration mener ikke, restaurant-ejerne burde kunne komme udenom at betale en ordentlig løn.

"Nogle tror måske, at man ikke kan drive restaurant på topplan, hvis de restaurationsansatte får ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, men der er reelt ikke nogen undskyldning," siger han til Avisen.dk.

Katja Østergaard er administrerende direktør hos Horesta, der er restauranternes brancheorganisation. Hun mener, at 3F står i vejen for overenskomster hos restauranterne.

"Det er helt klart 3F's skyld. Man arbejder jo under nogle meget anderledes forhold. Vi vil gerne give en meget høj løn, men så skal vi også kunne administrere timerne mere fleksibelt. Som akademiker står du jo ikke og tæller timer. Fagforeningerne ville aldrig gå med til en overenskomst med fleksible arbejdstimer," sig hun til Avisen.dk.

Det er 3F enige i.

"Vi vil aldrig gå med til en overenskomst med indbygget overarbejde. Man skal have en 37 timers arbejdsuge i gennemsnit. Man skal også huske, at mange af Michelin-restauranterne sagtens kan lave verdensklasse mad med en 37 timers arbejdsuge," siger Bo Christensen.

Han peger også på, at man skal huske, at kokke i gennemsnit har den laveste lønning af alle håndværkere, som normalt arbejder mandag til fredag, hvor kokke også arbejder weekend og aftener.

Denne historie er videreformidlet af Ritzau på vegne af Avisen.dk

Danmark har 28 Michelin-restauranter - en på Færøerne

Det nye Noma får to michelinstjerner i 2019-guide

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier