FødevareWatch

USA starter kinesisk straftold - Kina tvunget til at gengælde

Tidligt fredag morgen trådte en planlagt amerikansk told på kinesiske importvarer for 34 milliarder dollars i kraft. Og kinesernes svar kom prompte. Kina er "tvunget til at tage de nødvendige modforanstaltninger," hedder det.

Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik

Fredag morgen klokken 06.01 har USA igangsat den meget omtalte straftold på kinesiske varer, og med det samme har Kina ifølge Bloomberg News meddelt, at landet "er tvunget til at gengælde de amerikanske tariffer".

Meldingen fra Kina har været ventet, selvom det endnu er uvist, i hvilket omfang den kinesiske gengæld kommer til at tage form. Dog har der tidligere været skriverier, om at Kina vil gengælde den amerikanske straftold i samme omfang, hvilket vil sige med toldsatser på 25 pct.

Det kinesiske handelsministerium kalder det "den største handelskrig i økonomisk historie", og ministeriet oplyser videre, at USA's handlinger har gjort alvorlig skade på verdens forsyningsleverancer og udløst uro på det globale marked.

"Kina lovede ikke at affyre det første skud, men for at forsvare landets kerneinteresser og befolkningen interesser er vi tvunget til at tage de nødvendige modforanstaltninger," siger den kinesiske handelsminister i udtalelsen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Beregninger fra den amerikanske regering viser, at den amerikanske toldsats vil ramme en lang række kinesiske importvarer til en værdi af 34 mia. dollars.

Herudover overvejes der fortsat tariffer på endnu flere varer til en værdi af 16 mia. dollar, som kan følge efter inden for de kommende to uger, har den amerikanske præsident, Donald Trump, tidligere fortalt.

Ifølge Bloomberg foreslog han samtidig, at tarifferne i sidste ende kan ramme varer til en værdi af 550 mia. dollar, hvilket er et beløb, der overstiger USA's samlede import af varer fra Kina sidste år, som lød på 505,47 mia. dollar ifølge statistikkontoret United States Census Bureau.

DI om Trumps Kina-told: Ingen vinder på handelskrig

Canada klar med milliardtold på amerikanske bøffer

Lars Løkke: EU er klar til "moderat" svar på Trumps tariffer

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier