FødevareWatch

Dansk restaurant er den 19. bedste i verden

Restaurant Geranium i København er tirsdag kåret som verdens 19. bedste restaurant. Italien topper listen.

Foto: Jacob Ehrbahn, POLFOTO

Den italienske restaurant Osteria Francescana kan fra tirsdag kalde sig den bedste restaurant i verden, mens den danske restaurant Geranium er nummer 19.

Det fremgår efter en prisuddeling tirsdag aften i Bilbao i Spanien, hvor de 50 bedste restauranter i verden blev kåret.

I top tre er der udelukkende europæiske restauranter. Osteria Francescana fra Italien tog førstepladsen, El Celler de Can Roca fra Spanien blev nummer to, mens franske Mirazur lukkede top tre.

Det er anden gang, at Osteria Francescana, som har chefkokken Massimo Bottura, topper listen. Sidste gang var i 2016.

Geranium er den eneste danske restaurant i top 50, og 19.-pladsen er den samme placering, som restauranten opnåede sidste år.

I år kunne Geraniums chefkok Rasmus Kofoed også tage særprisen The Ferrari Trento Art of Hospitality Award 2018 med sig hjem. Den uddeles for god service i restauranten.

Et dommerpanel med over 1000 kokke, madskribenter og feinschmeckere har hver stemt på deres ti favoritter, som de har besøgt inden for de seneste 18 måneder.

Top 50-listen bliver fundet ud fra de flere end 10.000 stemmer, som dommerpanelet samlet afgiver. 

Geranium, der ligger ved Parken i København, er på trods af sine tre michelinstjerner aldrig blevet kåret som verdens bedste restaurant.

Det er den danske restaurant Noma derimod, som har toppet listen hele fire gange, i 2010, 2011, 2012 og 2014.

I år var restauranten ikke kvalificeret, fordi den havde holdt lukket på grund af flytning fra februar 2017 indtil februar i år.

Den norske restaurant Maaemo, der har danskeren Esben Holmboe Bang som chefkok, blev nummer 35 på listen.

Spanien blev det land, der modtog flest placeringer i top 50. Hele syv blev det til. USA fik seks, mens Frankrig fik fem.

FAKTA: Sådan kåres verdens bedste restaurant

* Siden 2002 har det britiske magasin "Restaurants" offentliggjort en årlig verdensrangliste over de bedste restauranter. Den offentliggøres tirsdag 19. juni.

* Den består af de 50 bedste samt 50 "boblere", der ligger mellem nummer 51 og 100.

* Det er The World's Best Restaurant Academy, der står bag listen. Akademiet er skabt af det britiske magasin Restaurant udelukkende med det formål at lave den årlige liste.

* Bedømmelserne bygger på stemmer fra over 1000 dommere.

* Dommerpanelet udgøres af en tredjedel kokke, en tredjedel madskribenter og en tredjedel gastronomer og feinschmeckere.

* Der er ingen regler eller retningslinjer for, hvordan dommerne skal vægte deres stemmer. De baseres alene ud fra dommerens personlige oplevelse med restauranten.

* Hver dommer skal afgive ti stemmer på restauranter, som vedkommende har besøgt mindst én gang i løbet af de seneste 18 måneder.

* Kloden er inddelt i 26 regioner, hvor Skandinavien eksempelvis er en. Dommerne må maksimalt stemme på seks restauranter i sin egen region.

* Afstemningen er hemmelig, og hvert år skiftes mindst hver fjerde dommer fra hver region ud.

* Top 50-listen bliver lavet ud fra de mere end 10.000 stemmer, som dommerpanelet samlet afgiver.

* Listen har tidligere været domineret af spanske El Bulli og danske Noma, der har været verdens bedste restaurant henholdsvis fem og fire gange.

* Noma blev kåret som verdens bedste i 2010, 2011, 2012 og 2014.

* På grund af flytning er Noma ikke på dette års liste. Restauranten åbnede 15. februar, og det var for sent til at kvalificere sig til årets konkurrence.

* Geranium, der ligger ved Parken i København, indtog en 19.-plads, ligesom i 2017. Den er den eneste danske restaurant i top 50.

* I sidste uge fik Danmark to "boblere", da Relæ gik fra en 39.-plads i 2017 til i år at ligge nummer 71. Restaurant 108 er nummer 98.

Kilde: Ritzau, World's 50 best Restaurants, Eater.com.

Restauranter kan blive ramt af sag om bestikkelse

Største britiske restaurantkæder taber penge

Her er alle årets danske michelinstjerner

To danske restauranter får deres første michelinstjerne

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier