FødevareWatch

Regionerne kunne ikke redde erhvervsfremme

Erhvervsfremme har været et stort område for regionerne. Nu bliver det fjernet og skal ligge andre steder.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, må trods utilfredshed give slip på de regionale vækstfora, som indtil videre har formidlet en lille mia. kr. fra både stat og EU.

I slutningen af maj kom det frem, at regeringen og kommunerne havde indgået en aftale om en stor reform af indsatsen for at fremme erhvervslivet i Danmark. Fraværende i reformen var regionerne.

De har ellers stået for en stor del af erhvervsfremme i Danmark. Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) sagde på det tidspunkt, at hun under de netop afsluttede forhandlinger ville kæmpe for regionernes rolle. Aftalen står dog urørt ved magt.

"Økonomiaftalen udmønter den politiske aftale, der lå, der afskærer regionerne fra at lave erhvervsfremme og turisme.  Det er nu skrevet ind i vores opgaveløsning, og vi skal nu aflevere de penge, der er blevet brugt på det," siger Stephanie Lose.

Frustreret regionsformand langer ud efter erhvervsreform

Regionerne har drevet vækstfora, der har formidlet en lille milliard i erhvervsfremme fra både staten og EU. Det har givet mindst 74 fuldtidsansatte i regionerne. Men det slutter nu.

"Vi har udtrykt vores uenighed og utilfredshed med det valg. Men vi har måttet tage til efterretning, at der politisk enighed om aftalen," siger Stephanie Lose.

"Vores opgave har været at skabe sikkerhed om, hvad regionernes opgave inden for regional udvikling er nu. Og at sikre, at lovgivningen afspejler, at vi stadig kan lave udviklingsstrategier og kan ansøge om udviklingsmidler," lyder det videre.

Dermed står regionerne altså uden opgaven at fordele penge, men må gerne søge dem og bruge dem.

Hun har ikke et overblik over, hvor mange medarbejdere der nu skal afskediges, og hvilke institutioner der skal lukkes.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skriver i en pressemeddelelse:

"Det er vigtigt, at det nye erhvervsfremmesystem kan fungere fra 1. januar 2019 til gavn for virksomhederne, der kommer til at opleve et mere enkelt og effektivt system med højere kvalitet i indsatserne. Jeg er derfor tilfreds med, at regeringen og Danske Regioner er blevet enige om en køreplan for overgangen til det nye system."

Innovationsmiljøer aner ikke hvad fremtiden bringer

Erhvervslivet har sukket efter reform af erhvervsstøtte

Forenklingsudvalg anbefaler nedlukning af regionale vækstfora og vækstråd

Regionerne og landbruget med ny erhvervsplan: Sats på vinderne

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier