FødevareWatch

Ny eksportrekord for fødevareklyngen

Den danske fødevareklynge eksporterede for et rekordhøjt beløb i 2017.

Eksporten af svin og svineprodukter er fødevareklyngens største eksportprodukt. Foto: Danish Crown/PR

Klassiske eksportvarer som svin, fisk og skaldyr var blandt hovedårsagerne til, at den danske fødevareklynge lykkes med at eksportere for et rekordhøjt beløb sidste år.

I alt eksporterede fødevareklyngen for 166,4 mia. kr., hvilket er seks pct. mere end sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik i følge Landbrug & Fødevarer.

Heraf udgjorde svineeksporten 32 mia. kr. og eksporten af fisk og skaldyr landede på 24 mia. kr. Endelig blev mejeriprodukter den tredjestørste eksportartikel i fødevareklyngen med en eksporteret værdi for 21 mia. kr.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er EU forsat det klart største afsætningsmarked for danske fødevarevirksomheder, og udgjorde sidste år 61 pct. af eksporten. Herefter kommer Øst- og Sydøstasien, hvor lande som Kina, Japan, Vietnam og Malaysia aftog 43 pct. af eksporten.

Frank Øland
Frank Øland, Landbrug & Fødevarer.

"Fødevareklyngen står for en betydelig del af Danmarks valutaindtjening. Sidste år stod fødevareklyngen faktisk for en fjerdedel af Danmarks vareeksport," siger Frank Øland, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Ifølge interesseorganisationen er Tyskland det største enkeltmarked, efterfulgt af Sverige og Kina.

Stærk krone lægger pres på eksportvirksomhederne

Danske fødevarevirksomheder vil have bid af indisk vækst

Karen Hækkerup har i tre år kæmpet med kriser: Nu er hun landbrugets løvemor

Forsiden lige nu

Brexit-pendulet svinger konstant hos Arla-chef

Afklaring er der ikke kommet mere af, når det kommer til brexit og følgerne af briternes EU-exit, og Arla-chef Peter Giørtz-Carlsen er både bekymret og positiv omkring den uvisse situation, der kan få store følger for 2600 danske ansatte.

Bøfkonge: Mange danske spisesteder vil bukke under

Interview: Chefen for familieselskabet bag kæden A Hereford Beefstouw vurderer, at antallet af danske restauranter er for højt - også i et voksende marked. Han spår samtidig, at vegetar- og veganerbølgen kan presse bøfhusene.

Danske afgiftslettelser flytter ikke på grænsehandel

Det har ikke haft nævneværdig effekt på grænsehandelen, at regeringen efter nytår droppede eller sænkede afgifterne på en lang række fødevarer. Grænsehandlen fortsætter ufortrødent, lyder det fra de tre største grænsebutikker.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier