FødevareWatch

Stærk krone lægger pres på eksportvirksomhederne

Den danske krone er siden 2015 blevet stærkere og stærkere over for valutaer som dollar, pund, yuan, og den betyder, at den nu er en klods om benet på mange eksportvirksomheder, der sælger varer uden for eurozonen.

Foto: Colourbox

Den stærke krone kan blive en dyr fornøjelse for de danske virksomheder, der er afhængige af eksport.

Det skriver Finans.dk.

Den effektive kronekurs, der måler kronens værdi på de vigtigste eksportmarkeder, steg 3 pct. sidste år, da den amerikanske dollar tog et stort dyk. Går man tilbage til marts 2015, lyder stigningen dog på hele 6 pct., bl.a. hjulpet af nedsmeltningen i det britiske pund efter brexit-afstemningen.

"Det er noget, som gør en markant økonomisk forskel," siger Steen Bocian, cheføkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv, til Finans.

Udviklingen fungerer som en klods om benet på mange virksomheder, fordi deres varer bliver dyrere uden for eurozonen, og det vil ifølge analytikere blive dyrt for selskaber, når de hjemtager profit fra bl.a. USA.

En styrkelse på 6 pct. af den effektive kronekurs kan på papiret kappe op mod 32 mia. kr. af eksportsalget og koste 30.000 arbejdspladser, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

Udviklingen har allerede fået mange virksomheder til at søge mod Europa, hvor ulempen ikke er så stor, mener DI. Her har en opblomstring i den europæiske økonomi, vores største marked, maskeret effekten i de faktiske vækst- og ledighedstal, vurderer Allan Sørensen, chefanalytiker i DI, over for Finans.

"Når det er så markante ryk, er det noget, vi kan mærke. Vi får sværere ved at komme ud på markederne uden for Europa. Men så kan vi glæde os over, at det går så godt i Europa."

Valutamodvind stækker Arlas vækstmuligheder i Afrika

Royal Unibrew øger indtjening trods faldende salg

Fødevareeksporten ventes at nå rekordhøje 163 mia. kr. i 2017

Mere fra FødevareWatch

Fynsk frugtkoncern fordobler resultatet

I et år hvor omsætningen i Orskov Foods er gået tilbage med hele 11 pct., har den fynske frugtkoncern formået at løfte bundlinjen tilbage på rekordniveau. Lavt prisniveau presser fortsat dansk frugtavl hårdt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier