FødevareWatch

Rapport: Mænd fra hovedstaden er mest klar på at spise insekter

Op mod en tredjedel af de danske forbrugere er ifølge ny rapport fra Aarhus Universitet positive over for at spise insekter. Blandt de positive er mænd i hovedstadsområdet i flertal.

Brugen af insekter i fødevarer bliver ofte nævnt som en af de måder, hvorpå det skal blive muligt at brødføde fremtidens mange milliarder mennesker på jorden.

Forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet har set nærmere på, om danskerne er klar til at indtage de små dyr, som traditionelt kun har været rigtigt på menuen i andre dele af verden.

Af forskernes rapport fremgår det, at 28 pct. af de adspurgte i en undersøgelse var positive over for at spise insekter, og langt størstedelen af dem var mænd. Desuden var de fleste højtuddannede.

I den modsatte ende var 23 pct. af forbrugerne stadig direkte modstandere af at spise insekter og forbandt det med væmmelse.

"Det er et problem, at insektspisning bliver opfattet som ulækkert i samfundet generelt, for det gør, at man er mindre tilbøjelig til selv at ville prøve at spise dem. Derfor er det nødvendigt med tiltag, der kan vende stemningen i store dele af samfundet, så insekter ikke længere bliver opfattet som væmmelige, men at man kan tænke på dem som en fødevare og med tiden endda en delikatesse," udtaler videnskabelig assistent Pernille N. Videbæk fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet. Hun er en af forfatterne bag rapporten.

Af undersøgelsen fremgår det også, at forbrugerne klart foretrækker, at insekterne er forarbejdede i produkter, og at villigheden til at anvende hele insekter i maden er meget begrænset.

Det ser ifølge undersøgelsen ikke ud til at gøre en forskel, at forbrugerne får information om, at insekter er gode ernæringsmæssigt og gastronomisk, og at de belaster klimaet mindre end andre proteinkilder.

Resultaterne er samlet i DCA-rapporten ”Forbrugerinteresse i at spise insekter”. Rapporten er udgivet af DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, som er bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet som en del af Aarhus Universitets aftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Allergikere skal passe på med at spise insekter

Dansk sneglefarm vil sælge kaviar til 15.000 kr per kilo

Insekter på menuen for 130.000 festivalgæster

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier