Global kaffeproduktion ser mørk klimafremtid nærme sig

Aldrig er der blevet lavet så meget kaffe som nu, men godt 30 år ude i fremtiden vil halvdelen af den jord, hvor bønnerne i dag findes, ikke kunne bruges til dyrkning, viser studie.
Foto: Björn Rudnert, Nestlé
Foto: Björn Rudnert, Nestlé

Hver dag forbruges over 2,25 milliarder kopper kaffe i hele verden, og verdens kaffeproduktion er mere end tredoblet siden 1960'erne. Ifølge John Connor, adm. direktør i det Sydney-baserede Climate Institute, har kaffemarkedet en værdi på 19 mia. dollars, og handlen fortsætter med at levere en 5 pct. stigning i forbruget årligt.

Men sådan fortsætter det ikke med at udvikle sig.

"Stigende temperaturer og ekstreme vejrforhold vil skære området, som er egnet til produktion med op til 50 pct., det vil udhule kaffekvaliteten og øge kaffepriserne for forbrugerne," hedder det i konklusionen i en rapport fra det uafhængige Climate Institute, skriver climatechangenews.com.

Af rapporten fremgår det, at "bønnebæltet", hvor man finder store kaffenationer som Brasilien, Guatemala, Vietnam, Colombia, Etiopien og Indonesien er særdeles udsatte i forhold til temperaturforøgelser. Kaffebuskene har det bedst i temperaturer på mellem 18 og 22 grader, bliver det varmere, vokser træer og frugter hurtigere, hvilket går ud over kvaliteten.

I Etiopien steg temperaturen 1,3 grader mellem 1960 og 2006, og det har øget forekomsten af sygdomme og skadedyr i landets Arabica-plantager.

Emmerys tabte penge i 2016

Status på det danske kaffemarked

Peter Larsen Kaffe nyder godt af boom i salg af økokaffe

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også