Britisk gin-eksport er femdoblet på et årti

2016 er et rekordår for eksporten af gin fra Storbritannien. TV-serier og en boomende cocktailscene står bag. Danmark er også med på trenden.
Foto: Diageo/PR
Foto: Diageo/PR

Der er ingen tvivl om, at spiritussen gin har fået en revival de senere år, når man kigger på menukortene på cocktailbarer rundt om i verden og det voksende udbud af forskellige mærker.

Den trend kan de britiske ginproducenter tydeligt mærke - særligt i England.

Brancheorganisationen the Wine and Spirit Trade Associations (WSTA) tal viser, at eksporten af gin fra Storbritannien har ramt et rekordniveau i 2016.

3 ud af 4 flasker gin, der importeres på globalt plan i 139 lande, kommer fra Dronning Elizabeth II af Storbritanniens land.

Det skriver Beveragedaily.com.

Fagmediet skriver, at eksporten af gin er steget med 553 pct. henover de sidste 10 år. I 2016 er det USA, Canada, Tyskland og Spanien, som har stået for den største del af efterspørgslen på enebærdrikken.

"Britiske ginbrands har nydt godt af USA’s kærlighed for tv-serie som Downtown Abbey og James Bond – noget der har hjulpet med til at skabe et salg på 159 mio. pund af britisk gin til USA i 2015," udtaler WSTA ifølge mediet.

Danmark er også med

Det er ikke kun Storbritannien, der nyder godt af lysten til den bitre drik. De seneste tal fra VSOD, Vin og Spiritusforeningen i Danmark, viser, at vores import er steget med 57 procent fra 2014 til 2015. Herudover er der poppet en række danske mikrodestillerier op rundt om i Danmark, som producerer dansk gin.

Den seneste nyhed fra den danske ginscene var, at det lille destilleri Herbie Gin vandt verdensmesterskaberne i gin i New York i november måned. En præstation, der fandt sted, allerede inden, ginnen kunne fås i handlen.

Modsat, hvad mange tror, er drikken med den markante gransmag oprindeligt udviklet i Holland og ikke England. Den har dog fået sin berømmelse gennem briterne og deres hang til gin & tonics - en drink som blev udviklet i forbindelse med den britiske kolonisering af Indien.

Sygdommen malaria hærgede i det store land, og de udstationerede britiske soldater drak tonicvand, fordi det indeholdte kinin, som havde en præventiv effekt mod den frygtede sygdom. Tonicens bitre smag fik soldaterne til at blande den op med gin - og det blev fødsel på den berømte drink og for alvor startskuddet på ginens udbredelse.

Dansk firma bag verdens bedste gin

Gin er populær som aldrig før

Britisk spiritusgruppe køber Tjekkiets bedst sælgende gin

Vildt cocktail-marked løfter Pernod Ricard i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også