FødevareWatch

Rekord: 1.298 nye danske øl i 2015

15 nye bryggerier og næsten 1.300 nye øl på det boomende danske ølmarked. Tallene for 2015 vidner om, at mikro- og specialøl fortsat er en god ide 10 år efter, at mikrobrygger-tendensen startede.

Foto: Ritzau/Casper Dalhoff/Arkiv

Mikrobryggerierne fik skabt en gigantisk interesse for øl blandt danskerne i starten af 00'erne. Specialøllen begyndte langsomt at pible ud af de nyopstartede små bryggerier i 2000, og tal fra ølhjemmesiden Beerticker.dk viser, at tendensen bliver ved med at toppe sig selv.

Ifølge hjemmesiden er der kommet hele 1.298 nye øl ud på det danske marked i 2015 - det er 17 pct. flere end året før, hvor der kom 1.108 nye øl ud. I 2015 blev der i gennemsnit lanceret 3,5 nye øl hver dag - hele året.

Opgørelsen viser, at der over de seneste 10 år er samlet er lanceret 7.608 nye danske øl. Der er tale om alt fra særproduktioner til øl, som er blevet en fast del af sortimentet.

Endnu flere bryggerier

Udover flere øl er der også kommet 15 danske bryggerier og kontraktbryggerier til i 2015. De nye ølbryggere bringer Danmarks samlede antal bryggerier op på 172.

"Kun 3 bryggerier og kontraktbryggerier lukkede i 2015 - Slagelse Bryghus, der gik konkurs samt Det Gale Bryggeri og Beer Garage, der valgte at lukke. Beer Garage både åbnede og lukkede i 2015, og er derfor ikke medtaget på ovenstående oversigt over nye bryggerier i 2015. Udover Slagelse Bryghus, gik Nibe Bryghus også konkurs i 2015, men blev hurtigt videreført under nyt ejerskab," skriver Beerticker.dk i en pressemeddelelse.

Kontraktbryggerierne Mikkeller og To Øl får brygget langt hovedparten af deres øl ved andre bryggerier end deres egne, og det betyder, at Ølsnedkeren igen i 2015 er det danske bryggeri, som har brygget flest øl på eget anlæg.

Beerticker.dk’s oversigt dækker over selskaberne bag bryggerierne. Eksempelvis tæller Royal Unibrew kun som et bryggeri, selvom Royal Unibrew har danske bryganlæg både i Faxe og Odense.

Beerticker.dk skriver selv i meddelelsen, at oversigterne over de nye danske øl er den "mest komplette og korrekte oversigt, der eksisterer."

Vokseværk sender Vestfyens specialøl til udlandet

Carlsberg-chef: Markedet for specialøl vil kun vokse mere

Carlsberg-chef om specialøl: Danskerne vil have flere og flere

Mere fra FødevareWatch

Sløv sagsbehandling bremser fastfoodkædes udvidelse

Fastfoodkæden Sunset Boulevard har i år haft planer om at åbne seks til otte restauranter rundt om i Danmark. De planer er dog blevet skudt til hjørne på grund af lange ventetider på en byggesagsbehandler og byggetilladelser.

EU-lovgivning vil koste fødevarebranchen 140 millioner kroner

Det vil i gennemsnit koste alle fødevarevirksomheder et par tusinde kroner at overgå til nye regler om betalingsfrister og ansvarlig handel. De årlige omkostninger er dog reduceret kraftigt ved dansk beslutning om overimplementering, anslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Venstre vil åbne restauranter uden coronapas

Som et af fem konkrete forslag til en hurtigere genåbning vil Venstre have åbnet for både udendørs og indendørs servering på restauranter uden coronapas, når der senere på ugen skal forhandles om yderligere åbning af samfundet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier