Nu er det en realitet: Tysk øl og sodavand bliver ramt af pant

Ministre fra Danmark og Tyskland har skrevet under på pantaftale, skriver Flensborg Avis.
Foto: Jens Dreisling
Foto: Jens Dreisling
AF JESPER HAUE HANSEN

Det har været længe undervejs, og nu er det ikke til at komme uden om.

Onsdag mødtes Danmarks miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), med hendes pendant fra både Tyskland og Slesvig-Holsten og skrev under på den fælles pantaftale. Det skriver Flensborg Avis.

Med underskriften er det en realitet, at der senest i 2018 bliver etableret et lovpligtet pantsystem for øl og sodavand i grænsebutikkerne, der i modsætning til resten af Danmark og Tyskland ikke har været ramt af pant tidligere. Det nye system kommer til at omfatte omkring en mia. dåser.

Panten bliver en krone pr. dåse og kan indløses i danske supermarkeder. Derudover skal man betale tysk moms på 19 øre pr. dåse, hvilket man ikke får tilbage i Danmark.

Aftalen vækker glæde hos Tysklands miljøminister, Robert Habeck, fra partiet De Grønne.

"Undtagelserne i grænsebutikkerne har været miljøpolitisk forkerte. Nu har vi endelig fundet en løsning. Slesvig-Holsten vil realisere aftalen, så snart der på dansk side er blevet skabt forudsætninger for det," siger han til Flensborg Avis.

Også den danske miljøminister har tidligere udtrykt begejstring for tiltaget, som hun har betegnet som et "Kinder-æg".

"For det første løser den et stort miljøproblem i Danmark, for det andet vil vi stadig have en gevinst ved at køre ned over grænsen, og for det tredje vil vi få flyttet noget handel tilbage til Danmark til glæde for vækst og arbejdspladser her i Danmark," siger Kirsten Brosbøl.

SF og Enhedslisten bakker op om tiltaget, mens Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har kritiseret aftalen i skarpe vendinger.

Et af kritikpunkterne er bl.a., at aftalen ikke gælder på færgen fra Gedser til Tyskland.

"Dem, der sejler over og handler i Mecklenburg-Vorpommern (Gedser-Rostock, red.) skal ikke betale panten, fordi delstaten har sagt nej. Mens Slesvig Holsten har sagt ja. Det betyder, at er man på Sjælland kan man blive fri, mens man – hvis man kommer fra Jylland – skal betale panten. Det giver ingen mening at gøre det sådan," udtalte Hans Chr. Schmidt, gruppeformand for Venstre og tidligere miljøminister, i slutningen af maj.

Aftalen betyder ifølge Bryggeriforeningen, at danskerne årligt kommer til at bidrage med 200-300 mio. kr. til den tyske delstat Slesvig-Holsten Danskerne køber hvert år flere 600 millioner dåser i grænsehandlen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter