FødevareWatch

Nu er det en realitet: Tysk øl og sodavand bliver ramt af pant

Ministre fra Danmark og Tyskland har skrevet under på pantaftale, skriver Flensborg Avis.

Foto: Jens Dreisling

Det har været længe undervejs, og nu er det ikke til at komme uden om.

Onsdag mødtes Danmarks miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), med hendes pendant fra både Tyskland og Slesvig-Holsten og skrev under på den fælles pantaftale. Det skriver Flensborg Avis.

Med underskriften er det en realitet, at der senest i 2018 bliver etableret et lovpligtet pantsystem for øl og sodavand i grænsebutikkerne, der i modsætning til resten af Danmark og Tyskland ikke har været ramt af pant tidligere. Det nye system kommer til at omfatte omkring en mia. dåser.

Panten bliver en krone pr. dåse og kan indløses i danske supermarkeder. Derudover skal man betale tysk moms på 19 øre pr. dåse, hvilket man ikke får tilbage i Danmark.

Aftalen vækker glæde hos Tysklands miljøminister, Robert Habeck, fra partiet De Grønne.

"Undtagelserne i grænsebutikkerne har været miljøpolitisk forkerte. Nu har vi endelig fundet en løsning. Slesvig-Holsten vil realisere aftalen, så snart der på dansk side er blevet skabt forudsætninger for det," siger han til Flensborg Avis.

Også den danske miljøminister har tidligere udtrykt begejstring for tiltaget, som hun har betegnet som et "Kinder-æg".

"For det første løser den et stort miljøproblem i Danmark, for det andet vil vi stadig have en gevinst ved at køre ned over grænsen, og for det tredje vil vi få flyttet noget handel tilbage til Danmark til glæde for vækst og arbejdspladser her i Danmark," siger Kirsten Brosbøl.

SF og Enhedslisten bakker op om tiltaget, mens Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har kritiseret aftalen i skarpe vendinger.

Et af kritikpunkterne er bl.a., at aftalen ikke gælder på færgen fra Gedser til Tyskland.

"Dem, der sejler over og handler i Mecklenburg-Vorpommern (Gedser-Rostock, red.) skal ikke betale panten, fordi delstaten har sagt nej. Mens Slesvig Holsten har sagt ja. Det betyder, at er man på Sjælland kan man blive fri, mens man – hvis man kommer fra Jylland – skal betale panten. Det giver ingen mening at gøre det sådan," udtalte Hans Chr. Schmidt, gruppeformand for Venstre og tidligere miljøminister, i slutningen af maj.

Aftalen betyder ifølge Bryggeriforeningen, at danskerne årligt kommer til at bidrage med 200-300 mio. kr. til den tyske delstat Slesvig-Holsten Danskerne køber hvert år flere 600 millioner dåser i grænsehandlen.

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier