Juice-konge vender sig fra favoritdrik

Appelsin er den mest populære juice i verdens mest juice-drikkende land. Men trangen forsvinder.
Foto: Polfoto/Arkiv
Foto: Polfoto/Arkiv
AF JESPER BRUUN

USA er verdens mest juicedrikkende land, og versionen med appelsin ligger helt i top.

Men flere og flere amerikanere vender sig efterhånden fra den gule vitamindrik. Faktisk er det årlige forbrug af appelsinjuice i USA nu på sit laveste niveau i over 18 år, lyder det fra Bloomberg.

Årsagen skal findes i de mange alternative læskedrikke, der er skudt frem de senere år, samt det massive fokus på sundhed og kalorieindhold i drikkevarer. Juice indeholder nemlig ganske meget frugtsukker, og det afholder tilsyneladende flere og flere fra at drikke den gamle favorit.


Det årlige forbrug af appelsinjuice i USA i mia. gallons. 1 gallon = 3,79 liter. Tallet for 2015 er et estimat. | Foto: Bloomberg
Det årlige forbrug af appelsinjuice i USA i mia. gallons. 1 gallon = 3,79 liter. Tallet for 2015 er et estimat. | Foto: Bloomberg

Appelsinjuice blev et sikkert morgenmads-hit i USA efter Anden Verdenskrig, hvor den erstattede den britiske variant, frugtkompot, og hvor man opfandt juice fra koncentrat. Før da blev juice presset direkte fra frugten, hvilket gjorde drikken mere uholdbar.

I 70'erne og 80'erne fandt man ud af at, at man via kortvarig opvarmning kunne forbedre fødevarers holdbarhed. Pasteurisering blev født, og det betød endnu en stor fremgang for juicen.

I 2000 ramte appelsinjuice sit amerikanske højdepunkt med et forbrug på lidt over 6 mia. liter.

Lige siden er det gået ned ad bakke. Nu er forbruget næsten halveret og ligger på ca. 3,5 mia. liter.

Det har bl.a. fået myndigheder i Florida til at gå i tænketank for at bibeholde den vitaminrige drik på det amerikanske morgenbord. Staten sender nu en million tegneseriehæfter ud til statens skoler, hvor "Kaptajn Citrus" sammen med kendte Marvel karakterer som Iron Man og Kaptajn Amerika forklarer de helbredsmæssige fordele ved appelsinjuice.

Kaptajn Citrus' korstog bliver foreløbig ikke nødvendigt i Danmark, forklarer administrerende direktør i Rynkeby Foods, Jørgen Dirksen.

"I øjeblikket har vi et stabilt marked, måske endda en anelse voksende. Men ser man det over en 10- eller 5-årig periode, har vi haft et fald. Men ikke så voldsomt, som det vi ser i USA," siger han og understreger samtidig, at appelsin også i Danmark er forbrugernes favoritjuice.

Trods relativ stabilitet hos Rynkebys appelsindivision er indtaget af juice faldende. Det kan ses på nedenstående graf fra Danmarks Statistik. Grafen viser danskernes totale forbrug af frugtjuice i kr. pr. husstand pr. år.

Danske husstandes årlige pengeforbrug på frugtsaft (kr. pr. husstand). Tallene er løbende gennemsnit over en årrække. | Foto: Danmarks Statistik
Danske husstandes årlige pengeforbrug på frugtsaft (kr. pr. husstand). Tallene er løbende gennemsnit over en årrække. | Foto: Danmarks Statistik

Trods dansk appelsin-stabilitet, tyder noget på, at det går den gale vej. Globalt set. Investorer trækker sig fra branchen. Selv dem, der har været i branchen i årtier. Samtidig udgør juice nu 11 pct. af verdens samlede detailsalg af drikkevarer.

Til sammenligning udgør sodavand 31 pct. og vand på flaske 42 pct.

Coca-Cola går til kamp mod citrussygdom

Amerikansk appelsinindustri under angreb

Agrana Juice skal omstruktureres

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også