FødevareWatch

Rusland vil kaste mørke skygger i Carlsbergs 3. kvartal

Som så ofte i de sidste mange kvartaler, er det udviklingen i Rusland, der vil få hovedfokus, når Carlsberg præsenterer regnskab for tredje kvartal mandag morgen.

Foto: Esben Nielsen, Jyllands-Posten

I tredje kvartal kastede regionen formentlig skygger over Carlsbergs tal, og skal man tro estimater fra analytikerne, vil det ikke alene fortsætte i tredje kvartal i år, men også i de følgende kvartaler.

Konkurrentregnskaber indikerer, at udviklingen på det for Carlsberg ekstremt vigtige russiske marked fortsat er voldsomt udfordrende.

AbInbev har meldt om et volumenfald i kvartalet på 20 pct., mens Heineken har meldt om et mindre volumenfald.

"Ledelsen gør måske de rigtige ting i Rusland, men den generelle økonomiske udvikling er en hård modstander," skriver Handelsbanken i et analysenotat op til regnskabet.

Jyske Bank påpeger i en analyse, at reguleringspres og også vejret har været en vigtigere drivkraft for udviklingen på det russiske ølmarked. Begge dele er på vej til at ændre sig til det bedre. Men valutaen og den generelle økonomiske udvikling er fortsat i mod Carlsberg.

Valutamodvind fra rubel

Der er således en voldsom valutamodvind fra en faldende rubel, og når overskuddet hentes hjem til Danmark, rammer det hårdt.

Carlsbergs nuværende forventninger er givet ved en kurs på 50 rubler for en euro resten af året fra halvårsregnskabet i august. Rublen blev i tredje kvartal svækket fra omkring 48 til 50 rubler for euro. I begyndelsen af november er svækkelsen siden øget yderligere, da en euro koster over 55 rubler, det laveste niveau nogensinde.

Ved årsskiftet kostede en euro omkring 46 rubler. En ændring på én rubel per euro medfører en forværring af Carlsbergs driftsoverskud med cirka 100 mio. kr., oplyser Carlsberg.

Konkret venter analytikerne adspurgt af SME Direkt for Ritzau Finans, at region Østeuropa, hvor Rusland er den klart største bidragsyder, vil opleve et fald i omsætningen i tredje kvartal til knap 3,9 mia. kr. fra knap 4,6 mia. kr. i tredje kvartal 2013.

Driftsoverskuddet ventes at falde til knap 1,1 mia. kr. fra 1,3 mia. kr. For hele året ventes overskuddet reduceret til godt 3,3 mia. kr. fra 4,1 mia. kr.

Sydbank venter, at Carlsberg kommer til at klare sig bedre end AbInbev, men dårligere end Heineken i Rusland i tredje kvartal.

Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank venter et volumenfald på omkring 12 pct. i Carlsbergs østeuropæiske forretning - drevet specielt af udfordringerne i det russiske og ukrainske marked.

De analytikere, der har givet estimater til SME Direkt for de kommende to år, venter ikke den store bedring, men de ser dog en stigning til et overskud i 2015 på godt 3,3 mia. kr. og godt 3,6 mia. kr. i 2016. Begge år stadig markant under niveauet fra 2013 på godt 4,1 mia. kr.

Lysere udsiger i Vesteuropa

Skidt er det i Rusland, men lidt bedre ser det ud i Carlsbergs øvrige to regioner.

Konkurrenterne, AbInbev og Heineken kunne i sine regnskaber melde om svære forhold på flere af de store europæiske markeder som Storbritannien, Frankrig og Tyskland, mens meldingerne om Asien hos de to konkurrenter var mere positiv læsning.

Sydbank venter, at Carlsbergs omsætning i Vesteuropa stiger 1 pct. i tredje kvartal. Det passer stort set med konsensusestimatet om en stigning fra 10.542 mio. kr. til 10.647 mio. kr.

Samlet venter Sydbank, at Carlsberg også vil rapportere om udfordrende markeder i Storbritannien og Frankrig med faldende volumen, men Morten Imsgard venter dog, at Carlsberg kan fastholde selskabets positive forretningsudvikling i Frankrig og dermed løfte sin markedsandel i kvartalet.

Det ventes også, at Carlsberg kan holde et højt væksttempo på det polske marked, som er præget af hård priskonkurrence. I Skandinavien mener Sydbank, at en vejrmæssigt god sommer vil bidrage til stigende volumen i regionen.

Ufortrøden fremgang i Asien

I Asien ventes fremgangen at fortsætte ufortrødent - hjulpet af konsolideringen af Chongqing. Omsætningen ventes øget med 40 pct. til 3125 mio. kr. i tredje kvartal ifølge estimater fra SME Direkt, og driftsoverskuddet ventes at stige til knap 2,2 mia. kr. fra knap 1,9 mia. kr.

Spændende bliver det at se, om forventningen til indtjeningen fastholdes.

For hele 2014 venter Carlsberg et "lavt til midt encifret procentvist" fald i det rapporterede driftsresultat (EBIT). Analytikerne venter et fald til 9218 mio. kr. fra 9288 mio. kr. i driftsoverskuddet efter særlige poster. Før særlige poster ventes et fald på lidt mere end 2 pct. til 9511 mio. kr. fra 9723 mio. kr.

Det er inden for Carlsbergs eget skøn, og derfor ser det ikke ud til, at der ventes ændringer i forventningerne. Det er i hvert fald ikke tilfældet hos Morten Imsgard.

"Der er ikke noget driftsmæssigt, der skulle tilsige en nedjustering, men valutakursen på rublen kan komme ind og tvinge én frem," vurderer han over for Ritzau Finans.

Danskerne tjener på russisk boykot

Carlsberg: Vi mangler væksthistorie

AB Inbev mister stor ølvolumen i Rusland

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier