FødevareWatch

Carlsberg: Styrket rubel får svært ved at trække op

Carlsbergs russiske del af forretningen har i andet kvartal været positivt påvirket af en styrket rubel. Det får dog svært ved at modvirke et faldende ølsalg, der blandt andet har været påvirket af koldt vejr i Rusland.

Foto: Nana Reimers

Optakt

Gennem andet kvartal af 2014 har den gennemsnitlige kurs været 47,96 rubler pr. euro, hvilket er en stærkere kurs, end Carlsberg selv estimerer med, da bryggeriet i sine forventningerne til hele 2014 regner med en gennemsnitlig rubelkurs på 51 over for euro.

Da Carlsbergs driftsresultat påvirkes med 100 mio. kr. for hele koncernen, når rubel styrkes eller svækkes med et point, er der udsigt til en 300 mio. kr. højere indtjening på årsbasis for det danske bryggeri, hvis den gennemsnitlige kurs holder året ud. På kvartalsbasis er det lig med 75 mio. kr.

Der er dog andre faktorer, som trækker i den anden retning for Carlsberg på det russiske marked. Det gælder naturligt nok selve ølsalget. For eksempel viste den samlede ølproduktion i juni, der opgør produktion i hele Rusland og ikke specifikt hos Carlsberg, et fald på 12,7 pct. i forhold til samme periode året før.

Uheldig med vejret

Derudover har vejrforholdene ikke været specielt gunstige i Rusland gennem andet kvartal. Det trækker ned for Carlsberg, der henter 31 pct. af sin omsætning i Østeuropa og ifølge konsulenthuset Nielsen Retail Audit havde en markedsandel på 38,4 pct. i Rusland ved udgangen af marts i år.

"Vores vejrdata indikerer, at både Øst- og Vesteuropa sluttede andet kvartal af 2014 med ekstremt ugunstige forhold med kulde i den vestlige del af Rusland, som udgør størstedelen af det russiske marked, konstaterer Frans Høyer, Carlsberg-analytiker i Jyske Bank, i en analyse.

Frans Høyer peger i selvsamme analyse på, at regnskabet fra konkurrenten Efes viste en svagere end ventet vækst fra første til andet kvartal, hvilket nok også vil afspejle sig Carlsbergs regnskab.

Forventer fald i omsætningen

Carlsbergs Østeuropa-division, hvor Rusland udgør langt den største del, ventes i andet kvartal at vise et fald i omsætningen til 5246 mio. kr. fra 6245 mio. kr. i andet kvartal af 2013. Det viser seneste konsensus-opdatering fra SME Direkt, der dateres til 30. maj.

Driftsresultatet, EBIT, ventes at falde til 1403 mio kr. fra 1608 mio. kr. i andet kvartal af 2013 ifølge SME Direkt.

For hele koncernen venter analytikerne ifølge SME Direkt en omsætning på 19.578 mio. kr. i andet kvartal mod 19.058 mio. kr. i samme periode året før, mens driftsresultatet, EBIT, ventes at stige marginalt til 3373 mio. kr. fra 3318 mio. kr.

Carlsberg fastholdt i forbindelse med regnskabet for første kvartal forventningerne til indeværende regnskabsår om en høj etcifret procentvis organisk vækst i resultat af primær drift. Men Carlsberg meddelte dog, at de rapporterede resultater ville blive påvirket negativt af, at der var negative udsigter for valutaforholdene.

Carlsbergs regnskab for andet kvartal bliver offentliggjort 20. august.

Carlsberg dropper flytteplaner i England

Analytiker: Carlsbergs chance for at vinde appel meget lille

"Helt utænkeligt at blive væk fra et russisk topmøde"

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier