FødevareWatch

Carlsberg-topchef: Hamrende ærgerlig situation i Rusland

De politiske spændinger mellem Rusland, Ukraine og Vesten har ramt Carlsberg hårdt, og det er ærgrer selskabets topchef, Jørgen Buhl Rasmussen.

Foto: Tan Sang

"Det er hamrende ærgerligt."

Sådan siger Carlsbergs topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, om den politiske krise i Østeuropa, som har haft stor indflydelse på koncernens kernemarked i Rusland.

Carlsberg præsenterede onsdag morgen et skuffende regnskab for årets første kvartal, som viste et resultat før skat på blot 78 mio. kr., mens analytikerne havde forventet omkring 334 mio. kr. Og den negative udvikling var i høj grad påvirket af situationen i Rusland.

"Da vi gik ind i året, troede vi virkelig på, at det russiske marked efter mange år med afgiftsstigninger og krise var på vippen til at vokse, og så kommer hele den her situation, og det er selvfølgelig hamrende ærgerligt,” siger Jørgen Buhl Rasmussen til FødevareWatch.

”Det giver usikkerhed, og det gør, at markedet bliver dårligere, end vi havde forventet. Og det skyldes altså noget helt udefrakommende, som vi ikke kan kontrollere,” tilføjer han.

Aner ikke, hvornår det slutter

Situationen i Østeuropa, som har udgangspunkt i Ukraine, er eskaleret over de seneste måneder, og en løsning synes ikke at være nært forestående.

Hvor alvorlig er krisen for jer – også med tanke på, at den nok ikke stopper foreløbigt?

”Lige netop dét skaber jo en usikkerhed, for vi aner ikke, hvornår og hvordan det slutter. Rusland vil altid være et stort marked for os, og vi har en masse ansatte at se efter i Østeuropa, så der er ingen tvivl om, at det har en negativ effekt,” siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Hvilke tiltag går I for at holde hånden under jeres russiske forretning?

”Den daglige forretning kører, som den plejer. Men økonomien og forbrugerne er ikke lige så positive, og det rammer forretningen. Så vi arbejder almindeligt, men vi er nødt til at ændre i omkostningerne, fordi markedet nu er værre, end vi havde troet. Vi har dog ikke planer om at røre marketingomkostninger, men vi vil måske gøre noget tidligere for at accelerere væksten,” siger Carlsberg-chefen.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Dårligt vejr prægede Asien

På positivsiden kan Carlsberg notere en overraskende positiv udvikling i Vesteuropa, mens koncernens resultater for Asien ifølge flere analytikere skuffede i første kvartal med  et driftsresultat på 455 mio. kr.

Den betragtning er Jørgen Buhl Rasmussen dog ikke enig i.

”Vi er særdeles tilfredse med udviklingen i både Vesteuropa og Asien. Tallene i Asien ser måske ikke så gode ud, men det er fordi, vi investerer, og der har været ekstremt dårligt vejr i vigtige regioner,” siger han.

Carlsberg-chefen pointerer i øvrigt, at første kvartal blot fylder ca. 5 pct. i koncernens samlede årsresultat, og derfor fastholder selskabet sine forventninger til hele året trods dagens skuffende regnskab.

Bryggerikoncernens samlede omsætning lå i årets første kvartal på 12,9 mia. kr., mens bundlinjen viste et underskud på 67 mio. kr. mod et overskud på 62 mio. kr. i samme periode sidste år.

Carlsberg-regnskab skuffer gevaldigt

Carlsberg-regnskab: Fokus er igen, igen på Rusland

Carlsberg-chef trodser Obamas råd

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier