Carlsberg stak hånden i storpolitisk hvepserede

Bryggerikoncernen har præsenteret investormateriale, der vurderes at vælge side i konflikten mellem Kina og Taiwan. Carlsberg afviser at blande sig i spørgsmålet. 
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Af Carlsbergs investormateriale fremstår det, som om Taiwan hører til Kina, der gennem de seneste ti år har været det helt store vækstmarked. Ifølge Carlsberg visualiserer det blot ølmarkedet.

Det skriver Børsen.

Under Carlsbergs seneste kapitalmarkedsdag i 2022, viste selskabet, i en præsentation af det kinesiske ølmarked, tre kort, hvorpå Taiwan og det Sydkinesiske Hav bliver fremstillet som kinesisk territorium.

”Den umiddelbare tolkning kan næppe være meget andet, end at Carlsberg tilslutter sig Kinas officielle udlægning af, hvad Taiwans politiske status er,” siger Andreas Bøje Forsby, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Ifølge Carlsberg har det dog ikke været formålet at blande sig i politiske spørgsmål. 

”For vores part var der alene tale om et forsøg på at visualisere ølmarkedet i regionen i forbindelse med en kapitalmarkedsdag afholdt i 2022. I udarbejdelsen af investorpræsentationen har det ikke været vores intention – og er fortsat ikke vores ønske – at blande os i dette spørgsmål,” siger Kenni Leth, der er pressechef i Carlsberg, i et mailsvar til Børsen.

Kina har de seneste år været et stort vækstmarked for Carlsberg, der i 2022 hentede 20 pct. af sin samlede omsætning i Kina. Derfor er der også et tocifret milliardbeløb på spil for Carlsberg, når de agerer på det kinesiske marked. 

Taiwan har siden 1996 haft et demokratisk styre, som ikke vil overgive øen til Kina. Imens mener Kina, at Taiwan er en retmæssig del af Kina. Samtidig kæmper Kina med Taiwan, Malaysia og Vietnam om retten til det Sydkinesiske Hav, hvor Kina mener, at de har krav på 80 pct. af det maritime område.

Ifølge Andreas Forsby er Kinas selvbestaltede grænsedragninger i det Sydkinesiske Hav kendt ulovlige af den internationale voldgiftsdomstol i Haag, der har afsæt i FN’s havretskonvention.

I Danmark, EU og USA vil man ikke tage stilling til om Taiwan eller det Sydkinesiske Hav tilhører Kina. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter