Sydbank: Heineken-salg understreger russiske forretninger uden værdi

Markedet har nedskrevet værdierne i de russiske forretninger - Heineken og Carlsberg var i udgangspunktet i samme situation.
Foto: Daniel Becerril/reuters/ritzau Scanpix
Foto: Daniel Becerril/reuters/ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Heineken har solgt sin russiske forretning for én enkelt euro, og det sætter endnu engang en tyk streg under, at flere vestlige virksomheders aktiver i Rusland er så godt som intet værd. 

Sådan lyder det fra Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, oven på nyheden fredag morgen. 

”De værdier, som er i Rusland, er ikke noget værd for udenlandske selskaber. Det er ikke til at finde en køber, der kan give en ordentlig pris på grund af de omstændigheder, der er, heriblandt at man nok er tvunget til at finde en russisk køber,” siger Mikkel Emil Jensen til MarketWire. 

Det er netop, hvad Heineken har gjort med salget af sine syv russiske bryggerier til Arnest Group. 

Samme udgangspunkt

Også Carlsberg har forsøgt at afhænde sine russiske aktiviteter ved at frasælge dem. Den danske koncern havde da også fundet en unavngiven køber, men salgsprocessen er siden endt i et limbo, fordi de russiske myndigheder for lidt over en måned siden - uden varsel - har overtaget forretningen. 

”Situationen er lidt en anden for Carlsberg,” siger Mikkel Emil Jensen med henvisning til de russiske myndigheders indgriben.

Inden da var situationen dog i stil med Heinekens i den forstand, at aktiviteterne er uden værdi, mener analytikeren. 

Mikkel Emil Jensen hæfter sig i den forbindelse ved, at Carlsberg-aktien stort set ikke reagerer på nyheden fra Heineken, og at aktionærerne heller ikke lod til at reagere synderligt, da russiske myndigheder overtog de russiske Carlsberg-bryggerier. 

”Markedet har nedskrevet de værdier, der er derovre, til nul,” siger han. 

Carlsberg-aktien stiger fredag 0,5 pct. til 1012 kr.

Salgsproces tager tid

Både Carlsberg og Heineken har arbejdet på at sælge deres russiske forretninger som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine, men begge selskaber har undervejs mødt kritik for processen. 

”Carlsberg har gennem noget tid fået kritik for ikke at være hurtig nok, og den største konsekvens, hvis man kigger ud over det brandmæssige, er at Rusland har haft mulighed for at overtage aktiverne,” siger Mikkel Emil Jensen. 

Han advarer dog mod at se på situationen bagudrettet. 

”Det er nemt at være bagklog her,” siger Mikkel Emil Jensen. 

Kritikken mod Carlsberg har særligt lydt på, at det for lang tid for virksomheden at tage beslutningen om at ville trække sig ud af Rusland. Bryggerikoncernen har omvendt forsvaret sig med hensynet til medarbejderne, og at man ville sikre en ordentlig køber af forretningen i den efterfølgende salgsproces. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter