Sojamælk er også mælk.
Det mener den amerikanske myndighed Federal Drug Administration (FDA), som har skulle tage stilling til, om det var misvisende for forbrugeren, når producenter af sojamælk, havremælk, mandelmælk og andre former for plantebaserede drikke kalder deres produkter for mælk.
Det skriver den britiske avis the Guardian på baggrund af et udkast til reglerne på området, der kom frem onsdag.
Slagsmålet om betegnelsen i USA er initieret af amerikanske mælkeproducenter, som mener, plantebaserede mælkeproducenter udvander begrebet ”mælk”.
Ny rapport: Plantedrikke er ikke sundere end mælk
FDA har ikke fundet årsag til at finde begrebet ”mælk” brugt om plantebaserede drikke misvisende, så længe det tydeligt står, hvilken form for mælk, der er tale om. Deres konklusion hviler på den antagelse, at ”mælk” er et udbredt og almindeligt begreb.
Begrebsafklaringen gælder dog ikke for begrebet yoghurt, fortæller formanden for FDA, Robert Califf.
Tydeligt markeret indhold
I afgørelsen fra FDA findes der også en anden nyhed: Der skal tydeligt være deklareret på den plantebaserede mælk, som fortæller, hvis produktet har lavere næringsværdi end mælk i forhold til vitaminer som calcium, magnesium eller D-vitamin.
Salget af plantebaserede fødevarer stiger
Det er ikke faldet i god jord hos The Good Food Group, en amerikansk brancheorganisation for plantebaserede produkter.
Til gengæld er The National Milk Producers Federation, brancheorganisation for mælkebønderne, glade for påbuddet om at være endnu tydeligere om næringsværdien på andre former for mælk end komælk.