Carlsbergs russiske forretning tjener milliardbeløb på ølsalg

Kigger man på hele sidste år, har Carlsberg-koncernen et driftsoverskud på 1,9 milliarder kroner i Rusland. (Opdateret)
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
AF RITZAU OG TORBEN SALOMONSEN

Mens Carlsberg leder efter en arvtager til sin russiske forretning, tjener koncernen fortsat mange penge på landets forbrugere.

Det viser årsregnskabet tirsdag.

I anden halvdel af 2022, hvor den russiske forretning har været sat til salg, tjente Carlsberg således 543 millioner kroner på dette marked alene.

Kigger man på hele sidste år, har koncernen et driftsoverskud på 1,9 milliarder kroner i Rusland. Til sammenligning tabte man her knap 300 millioner kroner i 2021.

Til Ritzau oplyser Carlsberg dog, at overskuddet ikke kan tages ud af den russiske forretning, som situationen er i øjeblikket.

Omkring en måned efter Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år sagde Carlsberg, at det ville forlade landet fuldstændig.

”Vi har taget den vanskelige beslutning og umiddelbare beslutning om at afhænde alle vores forretninger i Rusland, hvilket vi mener, er den rette ting at gøre i den nuværende situation,” lød det dengang i en pressemeddelelse fra Carlsberg.

Da lød det også, at Carlsberg ville fortsætte den nuværende drift, indtil der er fundet en køber i Rusland, og den jagt er altså fortsat ind i 2023.

Carlsberg har i løbet af sidste år nedskrevet værdien af sit russiske forretningsben. Nedskrivningen lyder på knap ti milliarder kroner.

Koncernen har på den måde allerede indregnet et potentielt tab på salget af den russiske forretning i dagens regnskab.

Lægger man driftsresultatet og nedskrivningerne sammen, har koncernen et underskud på godt otte milliarder i Rusland i 2022.

Går mindst 10 år inden retur

Over for Børsen har Carlsberg-topchef Cees ’t Hart åbnet for den salgsproces, der pågår i øjeblikket. 

Og på tirsdagens mediekald har han bekræftet processen med at komme ud af Rusland, men på lang sigt holder Carlsberg-topchefen døren åben for en retur. 

”Jeg tror, at et af mine ansvar er at holde muligheder åbne for fremtiden. Så ja, vi udelukker ikke denne mulighed, men i øjeblikket forlader vi Rusland, og jeg kan ikke se os komme tilbage i de første mindst 10 år,” siger Cees ’t Hart.

Han ser ingen umiddelbare muligheder for den nærmeste fremtid i lyset af den ”forfærdelige krig i Ukraine”, og Rusland skal være et helt andet sted end i dag, lyder det fra Carlsbergs topchef.

”Mange ting skal have ændret sig i det øjeblik, hvor vi overvejer at gå tilbage til Rusland, og igen, det vil ikke være inden for 10 år. Men det ville selvfølgelig være godt for min efterfølger at have muligheder på et tidspunkt, hvor den politiske situation i Rusland har ændret sig dramatisk.”

I forbindelse med Børsen-interviewet ville han ikke afvise, at man ville forsøge at få indføjet en såkaldt tilbagekøbsklausul i forhandlingerne med potentielle købere.

”Jeg mener, at hvis vi kan forhandle os frem til en tilbagekøbsklausul, vil det selvfølgelig være noget, som vi gerne vil,” sagde han til mediet søndag.

Forhandlingerne skal føre til et Rusland-exit inden årets udgang. Cees ’t Hart forventer at indlede forhandlinger med færre end ti potentielle købere i løbet af foråret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter