Sydbank venter at Carlsberg vil blive i Rusland

Trods øget pres regner Sydbank-analytiker Per Fogh med, at Carlsberg - modsat Heineken - fastholder sin position på det russiske marked, medmindre der kommer sanktioner, som vil ramme kunder og leverandører.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF MARKETWIRE

Carlsbergs konkurrent Heineken planlægger nu at forlade det russiske marked helt, og det øger presset på de øvrige bryggerier, heriblandt Carlsberg, som fortsat driver forretning i Rusland.

Alligevel venter Per Fogh, aktieanalytiker i Sydbank, at Carlsberg holder fast i sine bryggerier og aktiviteter.

”Jeg venter egentlig, at de vil opretholde deres aktiviteter, medmindre der kommer sanktioner, som rammer kunder og leverandører, og som umuliggør at drive forretning. De følger situationen løbende og har overvejelser omkring, hvad der skal ske, og så må tiden vise, hvad der skal ske. Det er svært at spå om, og situationen udvikler sig dag for dag,” siger han til Marketwire.

Heineken trækker sig fra Rusland

Indtil videre har der fra bryggeriernes side været fælles fodslag om at blive i Rusland, men at trække både investeringer og de største mærker ud af landet for på den måde ikke at blive associeret med det russiske styre. Den linje gør Heineken nu op med.

”Heineken tager næste skridt og siger, at de lukker fuldt ned og slet ikke vil have noget i Rusland. Det er helt sikkert noget, der vil øge presset på Carlsberg,” siger Per Fogh.

Omvendt mener han, at Heineken er det bryggeri, der lettest kan træffe beslutningen, da selskabet er det mindste af de store bryggerier på det russiske marked.

”Ikke desto mindre har de gjort det,” konstaterer analytikeren.

Nordnet: Heinekens Rusland-exit øger presset på Carlsberg

Vil skulle nedskrive for 19 milliarder

Heineken venter, at skulle nedskrive for 3 mia. kr. i forbindelse med sit exit fra Rusland. Hvis Carlsberg følger efter, anslår Per Fogh, at det vil betyde nedskrivninger for lige over 19 mia. kr. for det danske bryggeri.

Heineken planlægger desuden at forlade Rusland ved at sælge sin forretning i landet, og det kræver en køber, som også er villig til at købe aktiviteter på russisk jord.

”Det er lokale russiske aktører, der vil tage over. Måske endda en nationalisering. Vi ved, at selskaber har fået muligheden: Driv det videre, forlad det midlertidigt eller aflever nøglerne. Hvis man vil ud at sælge det, så afleverer man i sidste ende nok bare nøglerne,” siger Per Fogh med henvisning til, at salgsprisen formentlig bliver meget lav.

Vil undgå nationalisering

Hollandske Heineken uddyber i sin meddelelse, at selskabet vil sælge for at undgå en nationalisering. Men i sidste ende kan man ende med netop det ved et frasalg.

”Det er det nok et eller andet sted. Det vil jeg vente, men det lyder ikke godt at sige nationalisering, fordi så forærer man den russiske regering 3 mia. kr., og det er ikke god PR,” lyder det fra Per Fogh.

Ifølge ham taler det også for, at Carlsberg vil gå i modsat retning og holde fast.

”Det er jo noget af det, som Carlsberg argumenterer for. Hvis de skal lukke ned, så giver de værdier for omkring 20 mia. kr. til Rusland. Samtidig er der argumentet om medarbejdere, som man vil beskytte,” siger Per Fogh.

Udover Carlsberg er AB Inbev i sit samarbejde med tyrkiske Efes blandt de største på det russiske marked.

”De har en helt anden størrelse og står i samme dilemma som Carlsberg,” lyder det.

Efter en måned med krig: Uanset hvad Carlsberg gør, har de tabt

Russiske nationaliseringer kan inkludere varemærker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter