300 millioner flere dåser og flasker endte i pantautomater i 2020

Den nye juicepant og coronaåret, der har holdt os hjemme, er grunden til stigningen, mener Dansk Retursystem.
Foto: Tobias Nicolai/JPA
Foto: Tobias Nicolai/JPA
AF RITZAU

I 2020 blev der pantet for 19 procent mere end i 2019. Og det er en stigning, der er langt ud over det sædvanlige. Det skriver Dansk Retursystem i en pressemeddelelse.

I alt kom 1,7 milliarder dåser og flasker retur i systemet i 2020. I 2019 år var tallet 1,4 milliarder.

"Vi er vant til, at danskerne er rigtig gode til at pante, og at mængden af panteflasker stiger en smule hvert år. Men den her stigning på 19 pct. er fuldstændig vild og overgik alt, hvad vi har set tidligere, siger Lars Krejberg Petersen," adm. direktør for Dansk Retursystem i pressemeddelelsen.

Stigningen tilskrives både coronaåret, der har holdt danskere hjemme, og derfor har flyttet forbruget af vin, vand og øl ind i de private stuer.

Og så er en del af stigning begrundet med den nye pantordning på juicer og andet, der blev indført i 2019, skriver Dansk retursystem.

Fire procent af stigningen kommer fra pant på juice- og saftprodukter. De resterende 15 pct. af stigningen kommer fra øl og sodavand.

Ifølge Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem har corona medvirket til tre ting, som har fået mere pant til systemet.

At danskerne har holdt sommerferie herhjemme, at grænserne til Tyskland har været delvist lukkede, og at vi i store perioder ikke har kunnet komme ud at spise.

"Vi har kunnet se en effekt af, at restaurationssektoren i store dele af året har været lukket ned, så folk har måttet nyde deres øl eller sodavand derhjemme i stedet for på restauranten," siger han.

Det betyder ikke nødvendigvis, at danskerne drikker mere, når de er hjemme, end når de er ude. På restauranter og caféer bliver der blot i større stil skænket fra fustager i stedet for flasker.

Dansk Erhverv ser også grænselukningen som en del af forklaringen.

"Det betyder, at mange af de dåser og flasker, som danskerne ellers ville have købt i Tyskland, i stedet er blevet købt og pantet i Danmark. Mange butikker i områder, hvor der bliver grænsehandlet meget, oplevede et sandt boom sidste år," siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv.

Returprocenten - altså hvor meget af den solgte pant, der er refunderet - var i 2020 på 92 pct. Det er samme niveau som i 2019.

Hvert år forsvinder pant for 125 millioner kroner

Analyse: Grænsehandel vil krydse 10 milliarder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter