FødevareWatch

Direktør forlader Harboes sammen med bestyrelsesformanden

Splittelse om strategien i den øverste ledelse i bryggeriet Harboes betyder farvel til selskabets adm. direktør Karina Harboe Laursen, der kun nåede at sidde i jobbet i tre måneder. Derudover har bestyrelsesformand Søren Stampe også trukket sig.

Karina Harboe Laursen nåede ikke at sidde i stolen som direktør for Harboes i et halvt år. Foto: RITZAU/Scanpix/Claus Bech

Som konsekvens af uenighed om den fremtidige strategi er Harboes Bryggeri A/S adm. direktør Karina Harboe Laursen og selskabets salgs- og marketingdirektør Kirsten Ægidius fratrådt deres stillinger pr. dags dato.

Derudover har bestyrelsens formand Søren Stampe i en fondsbørsmeddelelse også meddelt, at han udtræder af bestyrelsen.

Ifølge meddelelsen er uenigheder om "implementeringen af selskabets fremadrettede strategiske retning," der har været årsagen til at direktionen trækker sig, og at formanden i bestyrelsen også stopper.

Karina Harboe Laursen, der er datter af den tidligere direktør og medejer Bernhard Griese, har ledet bryggerikoncernen fra Skælskør siden han 1. september gik på pension. Søren Stampe har været del af bestyrelsen siden 2017, hvor han trådte ind og blev formand.

Harboe-topchef overlader chefstol til datter

Som erstatning for den afgående bestyrelsesformand og direktion i Harboes, har bestyrelsen konstitueret sig med Bernhard Griese som ny formand og med tidligere Netto-chef Mads O. Krage som næstformand. Han har siddet i bestyrelsen siden 2007 og var i en periode frem til 2017 formand.

Kendte folk på alle pladser

Som ny direktion har bestyrelsen indsat Søren Malling som konstitueret adm. direktør og Martin Schade som konstitueret direktør med ansvar for driften. Søren Malling kommer fra en position som logistikdirektør, mens Martin Schade tidligere har været produktionsansvarlig.

Søren Malling har i mange år dannet par med Karina Harboe Laursens søster Vibeke Harboe Malling privat, mens Martin Schade er søn af Ruth Schade, der siden 2001 har været finansdirektør i Harboes. Hun har annonceret sin afgang i foråret 2020.

"Ledelsesændringerne får ingen betydning for selskabets strategi og vores fortsatte målrettede indsats for at styrke vores internationale position inden for både drikkevarer og ingredienser med det klare fokus at øge værdiskabelsen til vores aktionærer. For at sikre kontinuiteten og fastholde momentum i vores aktiviteter og de vigtige strategiske initiativer, vi er i gang med, har bestyrelsen indsat en direktion med to af vores stærke ledere, der kan overtage stafetten med det samme," udtaler bestyrelsesformand Bernhard Griese og tilføjer:

"Bestyrelsen vil som tidligere kommunikeret fortsætte processen med at styrke koncernens daglige ledelse og identificere nye kandidater til bestyrelsen, som kan tilføre bryggeriet relevant international erfaring og kompetencer, som kan bidrage til at sikre realiseringen af selskabets strategi og mål i fremtiden."

Nedjusterer og forsøger at vende negativ udvikling

Så sent som for halvanden måned nedjusterede koncernen sine forventninger til 2019/20-regnskabet. Som konsekvens af udfordringer i Afrika og Sydamerika regner koncernen ikke længere med et overskud, når regnskabsåret er overstået.

I forbindelse med den udmelding udtalte Karina Harboe Laursen:

"Det er ikke tilfredsstillende, at vores resultater ikke kan stå mål med forventningerne – og vi arbejder målrettet på at rette op på de dele af forretningen, hvor aktiviteterne er udfordret."

"Samtidig er vi i fuld gang med at tilrettelægge et mere gennemgribende besparelses- og effektiviseringsprogram på tværs af koncernen."

Det er udvist, om det er uenigheder om de strategiske beslutninger i den sammenhæng, der i sidste ende har betydet, at hun efter kort tid igen stopper i jobbet som bryggeriets ledelse.

I det kommende regnskab for 2019/20 vil fratrædelserne påvirke resultat før skat med ca. 3,0 mio. kr., afsluttes fondsbørsmeddelelsen.

I det seneste årsregnskab blev koncernens nettoomsætning i 2018/2019 løftet med 2,4 pct. til 1,37 mia. kr. fra 1.338 mio. kr. året før. Opgjort på volumen steg afsætningen med 3,5 pct. til 5,9 millioner hektoliter.

Ebitda-resultatet blev på 106,1 mio. kr., hvilket var inden for rammerne af det forventede, men en nedskrivning i Estland fik resultatet før skat til at dale til et underskud på 10,3 mio. kr. mod et overskud på 4,5 mio. kr. året før. Det endelige resultat blev på minus 12,9 mio. kr. mod et overskud på 0,2 mio. kr. i 2017/18-regnskabet.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier