FødevareWatch

Eksperter: Svag intern kontrol kan være årsag til Carlsberg ikke opdagede bestikkelse

En svag intern kontrol i den danske ølkæmpes indiske datterselskab kan være skyld i, at regelbrud ikke blev opdaget, skriver Berlingske.

Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Problemerne med den interne kontrol i Carlsbergs indiske selskab har været så alvorlige, at ølkoncernen kan have haft svært ved at opdage bestikkelse eller andre alvorlige regelbrud, skriver Berlingske på baggrund af eksperters vurdering af centrale oplysninger i datterselskabets årsregnskab for 2017/2018.

Selskabets revisorer slog i årsregnskabet fast, at Carlsberg Indien havde en utilstrækkelig kontrol med sælgere og betalinger, ifølge avisen. Efterfølgende er der blevet fuldt op med nye retningslinjer og politikker på området, oplyser Carlsberg.

"Når revisoren kommunikerer det i regnskabet, har det været en vigtig advarselslampe til ejerne, altså Carlsberg i København, om et problem i datterselskabet," siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, til Berlingske.

Kim Klarskov Jeppesen, professor i revision på Institut for Regnskab på Copenhagen Business School, peger på at en dårlig eller mangelfuld intern kontrol udsætter virksomheden for, at både hændelige og bevidste fejl kan opstå.

Overfor Berlingske bekræfter Carlsberg, at den "kvalificerede udtalelse" vedrørende den interne kontrol kunne have resulteret i en svaghed i det indiske selskabs regnskab. Af samme grund foretog revisorerne en række test for at undersøge, om det var tilfældet. Her fandt revisorerne ingen tegn på dette, og de var derfor i stand til i sidste ende at aflevere en blank revisionspåtegning, fremgår det af regnskabet, ifølge Berlingske.

Partier kræver redegørelse om bestikkelsessag i Carlsberg

Politiet undersøgte ikke bestikkelse i Carlsberg trods tip

Carlsberg investerer millioner i genbrug af vand i Fredericia

Carlsberg: Vi vil fortsætte med at skabe værdi

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier